8 april 2024

Ervaar hoe het voelt om dementie te hebben en leer de best mogelijke mondzorg te geven tijdens de Belevingsdag Mondzorg & Dementie op dinsdag 21 mei, die u aangeboden wordt door Vitadent Mondzorg en Ideon. Het programma geeft waardevolle inzichten door virtual reality en interactieve onderdelen. Trainer Thalita Fredriksz van Vitadent Academy vertelt wat deelnemers van deze dag kunnen verwachten en deelt haar eigen ervaring met de VR-bril. 

Zelf ervaren leidt tot nieuwe inzichten

“Met de VR-bril bevind ik mij in een huiskamer. Via een koptelefoon hoor ik wat ik voel en denk. Mijn dochter begrijpt mij niet en er worden dingen over mij gezegd in plaats van tegen mij. Deze VR-beleving is heel indrukwekkend en ik krijg er nieuwe inzichten door. Ik heb best veel ervaring met mensen met dementie, maar ik realiseer me nu nog beter hoe belangrijk communicatie is. Praat mét iemand in plaats van óver iemand en let goed op lichaamstaal. 

De impact van zorgverlening begrijpen

Naast het opzetten van de VR-bril krijgen deelnemers ook de gelegenheid om een simulatiepak aan te trekken, zodat ze kunnen ervaren hoe vermoeiend het is om op hoge leeftijd ‘even’ naar de badkamer te moeten gaan. Ook voelen ze hoe het is om zonder aankondiging een tandenborstel in hun mond gestopt te krijgen. Door deze ervaringen begrijpen deelnemers beter waarom mensen met dementie afwerend kunnen reageren op mondzorg.

Mondzorg verbetert de kwaliteit van leven

Daarnaast bespreken we het belang van mondverzorging voor de gezondheid. Bacteriën kunnen infecties in de mond veroorzaken en door mondpijn kan iemand niet meer van maaltijden en sociale momenten genieten. Dit heeft direct invloed op het welzijn. Infecties kunnen bovendien gevaarlijk zijn voor kwetsbare ouderen, vooral wanneer ze samengaan met andere ziekten zoals diabetes.

Praktische tips voor dagelijkse mondzorg

Goede mondzorg voorkomt gelukkig veel problemen, maar helaas wordt tandenpoetsen nog wel eens overgeslagen. Dit kan gebeuren wanneer een cliënt na het opstaan en wassen overprikkeld is geraakt en geen verdere zorg meer wenst. Tijdens de Belevingsdag delen we praktische tips en tricks om hier mee om te gaan.

Speel bijvoorbeeld eens iemands favoriete muziek af. Zo herinner ik me een ervaring met een Italiaanse man met dementie. Door Tu vuo’ fa’ l’americano via mijn mobiele telefoon af te spelen en eerst samen een dansje te maken, kon ik daarna moeiteloos zijn prothese schoonmaken.”

Aanmelden voor de Belevingsdag

De kosteloze Belevingsdag op dinsdag 21 mei is interessant voor zorgprofessionals en iedereen die meer wil weten over dementie en mondzorg. Er is een beperkte beschikbaarheid. Aanmelden kan via het formulier op de website. De dag duurt van 9.00 – 15.30 uur en vindt plaats op Boerderij de Weistaar op Rottegatsteeg 6 in Maarsbergen.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.