Rotterdam 14 november 2019
Hal 4 AAN DE MAAS

Op donderdag 14 november organiseert Vitadent een symposium rondom de (noodzaak van) integratie van de geneeskunde en de tandheelkunde.

Er zijn steeds meer aanwijzingen voor een associatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid. De bewijzen daarvoor beginnen zich op te stapelen: Alzheimer, reuma en hart- en vaatziekten. Kwetsbare ouderen verdienen als cliënt van ons zorgsysteem daarom optimale aandacht. Een belangrijk onderdeel van deze aandacht is passende mondzorg. Hier blijkt in zowel de thuiszorgsituatie als in de zorginstellingen nog veel winst te behalen. Zo zien we dat 80 procent van de cliënten in een thuiszorgsituatie goede mondzorg mist. De kwalijke consequenties hiervan zien we  bij opname in de zorginstelling. Protheses die al maanden of jaren niet uit de mond zijn geweest. Totaal vervuilde monden met ernstige tandvleesontstekingen. Chronische pijnklachten zijn meer regel dan uitzondering. Na de conclusie van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd in november 2014 dat de mondzorg in de gemiddelde zorginstelling niet aan de gestelde richtlijnen voldeed, zien we gelukkig een grote verbeterslag binnen zorginstellingen om de kwaliteit van de mondzorg op orde te brengen.

Om deze kwetsbare ouderen optimaal te kunnen behandelen is integratie van geneeskunde en tandheelkunde essentieel. De behandeld arts en de tandarts dienen kennis te hebben van elkaars vakgebied. Tijdens het Symposium Multidisciplinaire Samenwerking – Mondzorg voor Ouderen, worden beide vakgebieden verder geholpen naar deze geïntegreerde visie op de mondzorg. Met hierbij als uitgangspunt goede passende mondzorg voor meer kwetsbare ouderen in de nabije toekomst.

Er staat een gevarieerd programma voor u klaar, met sprekers zoals prof. dr. Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie Vrije Universiteit Amsterdam), dr. Jan den Dekker (tandheelkundig adviseur Zorginstituut Nederland), prof. dr. Arfan Ikram (hoogleraar epidemiologie Erasmus MC) en prof. dr. Frank Lobbezoo (tandarts-gnatholoog en hoogleraar orale functieleer ACTA). Pernille la Lau is de dagvoorzitter. Er zal onder meer gesproken worden over orofaciale pijn en disfunctie bij ouderen met dementie, samenwerking tussen arts en tandarts – van paradox tot oplossing, multi-morbitieit: van een orgaan tot de hele mens en het belang van de mondgezondheid in relatie tot de conditie van de hersenen.

Meer informatie over het programma, accreditatie en de sprekers vindt u op de website van het symposium.

Meld u nu nog aan voor deze inspirerende middag!