Zorgteam

Mondzorg staat voor mondverzorging, mondhygiëne, zorg voor de gebitsprothese en tandheelkundige zorg. Binnen het team van Vitadent Mondzorg vindt u al deze expertises, zodat de cliënt krijgt wat hij of zij nodig heeft. Op deze pagina vindt u een overzicht van ons team. 


Tandarts

Onze tandarts coördineert de mondzorg en voert de tandheelkundige behandeling uit. Hij of zij stelt diagnoses, maakt een behandelplan en bepaalt welke teamleden nodig zijn bij de mondzorg voor de cliënt. De tandarts wordt door Vitadent beschouwd als (hoofd)behandelaar van de mondzorg en richt zich op het aansturen van het mondzorgteam en bij het uitvoeren van curatieve behandelingen, zoals cariës, tandbederf en ontstekingen. Ook voert hij of zij kleine kaakchirurgische behandelingen uit. De tandarts is het primaire aanspreekpunt van de behandelend arts en wordt gezien als de regisseur van het uitgevoerde mondzorgbeleid.

Tandartsassistent

Onze tandartsassistent ondersteunt de tandarts. Hij of zij geeft de behandelinstrumenten aan en maakt een administratief verslag van de behandeling. Dit verslag bestaat uit de diagnose, de behandeling, het advies en eventuele vervolgbehandelingen. De tandartsassistent is doorgaans ook degene die de afspraken coördineert met de zorginstelling, de cliënt of wettelijk vertegenwoordiger. 

Wist u dat…

…ragertjes een doeltreffend middel zijn om te reinigen tussen de tanden en kiezen? Ze zijn bijvoorbeeld handelbaarder en effectiever dan het gebruik van floss.

Mondhygiënist

Onze mondhygiënist houdt zich bezig met curatieve behandelingen voor een goede mondhygiëne. Hij of zij behandelt de tanden, het tandvlees, de tong, de wangen en het gehemelte. Ook adviseert hij of zij de cliënt en de zorgmedewerker hoe ze problemen zoals gaatjes, tandvleesaandoeningen, slijmweginfecties, smaakbelemmering, een tekort aan speeksel en een slechte adem kunnen voorkomen. De mondhygiënist stuurt ook de preventie-assistent aan. 

Preventie-assistent

Onze preventie-assistenten zijn zowel adviseur als sparringpartner en worden aangestuurd door de mondhygiënist. Ze verzorgen na de intake of aanpassingen aan het mondzorgplan de instructie voor de zorgmedewerkers. De preventie-assistenten tonen hoe zij de mondverzorging het beste kunnen uitvoeren. Ze beantwoorden daarbij alle vragen en geven praktische terugkoppeling. Achteraf controleren ze of de mondverzorging juist is uitgevoerd. Doorgaans vinden zorgmedewerkers deze samenwerking prettig en constructief.

Tandprotheticus

De tandprotheticus is specialist op het gebied van gebitsprotheses en maakt, herstelt of vervangt tandprotheses (kunstgebitten). Versleten en onhygiënische tandprotheses kunnen mondklachten veroorzaken. Ook kan het voorkomen dat een tandprothese niet goed meer in de mond past en daardoor pijn veroorzaakt. De tandprotheticus lost deze problemen zelfstandig op. 


dinsdag 21 mei
Belevingsdag mondzorg & dementie