Dit reglement is van toepassing binnen Vitadent te Capelle a/d IJssel (per 1 juli 2018 gevestigd te Rotterdam) en heeft betrekking op de verwerking van persoonsgegevens van cliënten die bij Vitadent onder behandeling zijn,. Dit document omschrijft het beleid binnen Vitadent omtrent de verwerking van (bijzondere persoonsgegevens en is van toepassing op zowel papieren als elektronische verwerking van gegevens.

1.              Definities

Autoriteit Persoonsgegevens (AP):  de toezichthoudende autoriteit, de onafhankelijke instantie die erover waakt dat persoonsgegevens zorgvuldig en veilig worden verwerkt en zo nodig sancties kan opleggen als dat niet gebeurt.

Bestand: elk gestructureerd geheel van persoonsgegevens die volgens bepaalde criteria toegankelijk zijn.

Betrokkene: degene op wie een persoonsgegeven betrekking heeft, meestal de cliënt, of zijn (wettelijk) vertegenwoordiger.

Bijzondere categorieën persoonsgegevens: persoonsgegevens waaruit ras of etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, of het lidmaatschap van een vakbond blijken, en genetische gegevens, biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van een persoon, of gegevens over gezondheid, of gegevens met betrekking tot iemands seksueel gedrag of seksuele gerichtheid.

Derde: elke persoon of instantie die geen betrokkene, verwerkingsverantwoordelijke, verwerker, of een persoon is die onder rechtstreeks gezag van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker gemachtigd is persoonsgegevens te verwerken.

Functionaris voor gegevensbescherming (FG):
functionaris die door Vitadent moet of kan worden aangesteld voor het informeren en adviseren over en het toezicht houden op de toepassing en naleving van de AVG en andere gegevensbeschermingsbepalingen.

Gezondheidsgegevens: gegevens over de lichamelijke of geestelijke gezondheid van een persoon, waaronder gegevens over verleende gezondheidsdiensten waarmee informatie over zijn gezondheidstoestand wordt gegeven;

Inbreuk in verband met persoonsgegevens: een inbreuk op de beveiliging die per ongeluk of op onrechtmatige wijze leidt tot de vernietiging, het verlies, de wijziging of de ongeoorloofde verstrekking van of de ongeoorloofde toegang tot doorgezonden, opgeslagen of anderszins verwerkte gegevens. Onder een ‘datalek’ valt dus niet alleen het vrijkomen (lekken) van gegevens, maar ook onrechtmatige verwerking van gegevens.

Persoonsgegevens: alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon („de betrokkene”); als identificeerbaar wordt beschouwd een natuurlijke persoon die direct of indirect kan worden geïdentificeerd, met name aan de hand van een identificator zoals een naam, een identificatienummer, locatiegegevens, een online identificator of van een of meer elementen die kenmerkend zijn voor de fysieke, fysiologische, genetische, psychische, economische, culturele of sociale identiteit van die natuurlijke persoon.

Pseudonimisering: het verwerken van persoonsgegevens op zodanige wijze dat de persoonsgegevens niet meer aan een specifieke betrokkenen kunnen worden gekoppeld zonder dat aanvullende gegevens worden gebruikt, mits deze aanvullende gegevens apart worden bewaard en technische en organisatorische maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de persoonsgegevens niet aan een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon worden gekoppeld.

Toestemming van de betrokkene: door betrokkene, op goede informatie berustende, specifieke, in vrijheid en ondubbelzinnig gegeven toestemming waarbij betrokkene hem betreffende verwerking van persoonsgegevens aanvaardt. Dat kan door middel van een schriftelijke of mondelinge verklaring of een ondubbelzinnige actieve handeling (zoals het elektronisch aanvinken van een hokje).

Verwerker: degene die in opdracht van en voor de verwerkingsverantwoordelijke persoonsgegevens verwerkt (bijvoorbeeld een externe hostingsfirma, saas-leverancier, kwaliteitsauditor of een extern salarisadministratiekantoor).

Verwerking van persoonsgegevens: alle handelingen met betrekking tot persoonsgegevens, waaronder in ieder geval het verzamelen, vastleggen, ordenen, bewaren, bijwerken, wijzigen, opvragen, raadplegen, gebruiken, verstrekken door middel van doorzending, verspreiding of in een andere vorm beschikbaar stellen, samenbrengen, met elkaar in verband brengen, alsmede het afschermen, uitwissen of vernietigen van gegevens.

Verwerkingsverantwoordelijke: degene die, alleen of samen met anderen, het doel van en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens vaststelt; meestal de bestuurder van Vitadent.

Zorgaanbieder: Vitadent 

2.              Verwerking van persoonsgegevens van cliënten in overeenstemming met de AVG

2.1         Beginselen inzake persoonsgegevens verwerking

Vitadent is verantwoordelijk voor de naleving van onderstaande beginselen bij de verwerking van persoonsgegevens en moet de naleving van deze beginselen kunnen aantonen (“verantwoordingsplicht”).

Binnen Vitadent worden persoonsgegevens alleen verwerkt:

  • op een wijze die ten aanzien van de betrokkene rechtmatig, behoorlijk en transparant is;
  • met al doel mondzorg te verlenen
  • voor statistische doeleinden
  • voor zover zij toereikend zijn, ter zake dienend en beperkt tot wat noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij worden verwerkt (“minimale gegevensverwerking” ook wel “dataminimalisatie”);
  • indien de persoonsgegevens juist zijn en zo nodig worden geactualiseerd. Alle redelijke maatregelen moeten worden genomen om de persoonsgegevens die, gelet op de doeleinden waarvoor zij worden verwerkt, onjuist zijn, onverwijld te wissen of te rectificeren (“juistheid”)
  • en bewaard in een vorm die het mogelijk maakt de betrokkenen niet langer te identificeren dan voor de doeleinden waarvoor de persoonsgegevens worden verwerkt noodzakelijk is; persoonsgegevens mogen voor langere perioden worden opgeslagen voor zover de persoonsgegevens louter met het oog op archivering in het algemeen belang, wetenschappelijk of historisch onderzoek of statistische doeleinden worden verwerkt mits de bij deze verordening vereiste passende technische en organisatorische maatregelen worden getroffen om de rechten en vrijheden van de betrokkene te beschermen (“opslagbeperking”);
  • door het nemen van passende technische of organisatorische maatregelen op een dusdanige manier dat een passende beveiliging ervan gewaarborgd is, en dat zij onder meer beschermd zijn tegen ongeoorloofde of onrechtmatige verwerking en tegen onopzettelijk verlies, vernietiging of beschadiging (“integriteit en vertrouwelijkheid”).

2.2         Rechtmatigheid van de verwerking

De verwerking is alleen rechtmatig indien en voor zover aan ten minste één van de onderstaande voorwaarden, rechtsgrond voor de verwerking, is voldaan:

  • de betrokkene of diens wettelijke vertegenwoordiger heeft door het accepteren van mondzorg door Vitadent danwel het toestemming geven aan de zorginstelling om als cliënt bij Vitadent ingeschreven te worden, tevens toestemming gegeven voor de verwerking van zijn persoonsgegevens voor één of meer specifieke doeleinden;
  • Vitadent hanteert als toestemming de digitale aanmelding via de beveiligde webomgeving van Vitadent
  • betrokkene of diens wettelijke vertegenwoordiger heeft het recht de toestemming te allen tijde in te trekken;
  • de gegevensverwerking is noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst, waarbij de zorginstelling waar betrokkene verblijft op basis van de WLZ, de partij is, in het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen de zorginstelling en Vitadent om exclusief mondzorg te verlenen aan die cliënten die deze zorg nodig hebben en/of wensen;
  • de gegevensverwerking is noodzakelijk om wettelijke verplichtingen na te komen zoals voorgeschreven in de WGBO, de Wet BIG, de WLZ en algemene wettelijke bepalingen.
  • de gegevensverwerking noodzakelijk is ter bescherming van de vitale belangen van de betrokkene of een ander natuurlijk persoon;
  • de gegevensverwerking noodzakelijk is voor de goede vervulling van een taak van algemeen belang, dat elders in een wet is vastgelegd met eventuele nadere bepalingen;
  • de gegevensverwerking noodzakelijk is voor de behartiging van de gerechtvaardigde
  • belangen van de verwerkingsverantwoordelijke of van een derde én de belangen, grondrechten of fundamentele vrijheden van degene van wie de gegevens worden verwerkt niet prevaleren.

2.3         Voorwaarden voor het verwerken van gezondheidsgegevens

Gezondheidsgegevens vallen onder de categorie bijzondere persoonsgegevens.

  • De verwerking van bijzondere persoonsgegevens is noodzakelijk voor doeleinden van preventieve of curatieve mondzorg.
  • De gegevens over de mondgezondheid worden verwerkt met het doel mondzorg te leveren, onder de verantwoordelijkheid van een beroepsbeoefenaar die aan het beroepsgeheim gebonden is of door een ander persoon die op grond van de wet of overeenkomst tot geheimhouding is gehouden.

2.4         Gegevensverwerking door verwerker

  1. Vitadent kan de verwerking (extern) uitbesteden aan een verwerker en legt in een verwerkersovereenkomst de verplichtingen uit de AVG op aan de verwerker.
  2. Vitadent doet uitsluitend een beroep op verwerkers die afdoende garanties met betrekking tot het toepassen van passende technische en organisatorische maatregelen bieden opdat de verwerking aan de vereisten van deze verordening voldoet en de bescherming van de rechten van de betrokkene is gewaarborgd.
  3. De verwerking door een verwerker wordt geregeld in een (verwerkers)overeenkomst die de verwerker ten aanzien van Vitadent bindt en waarin het onderwerp, de duur van de verwerking, de aard en het doel van de verwerking, het soort persoonsgegevens en de categorieën van betrokkenen en de rechten en verplichtingen van Vitadent worden omschreven. Deze overeenkomst voldoet aan de eisen die de AVG daaraan stelt.
  4. De verwerker en eenieder die onder het gezag van Vitadent of van de verwerker handelt en toegang heeft tot persoonsgegevens, verwerkt deze uitsluitend in opdracht van Vitadent, tenzij hij door wet- of regelgeving tot verwerking gehouden is.

2.5         Aansprakelijkheid verwerkingsverantwoordelijke en/of verwerker

  1. Vitadent als verwerker is verantwoordelijk en aansprakelijk voor schade die voortvloeit indien zij aantoonbaar en toerekenbaar is tekort geschoten door het niet voldoende naleven van de AVG en/of het niet naleven van de
  2. De verwerker, waaraan Vitadent (een deel van) gegevensverwerking heeft uitbesteed, kan daarnaast zelfstandig aansprakelijk zijn voor schade of een deel van de schade die voortvloeit uit zijn werkzaamheden. Hoe die aansprakelijkheid wordt verdeeld, wordt beoordeeld door de schadeverzekeraar of de rechter. Van belang is dat Vitadent goede afspraken maakt met de verwerker en deze vastlegt in een verwerkersovereenkomst.

2.6         Verwerken andere bijzondere gegevens dan gezondheidsgegevens

Vitadent verwerkt andere bijzondere gegevens, bijvoorbeeld gegevens met betrekking tot ras/etniciteit of godsdienst/ levensovertuiging alleen als aanvulling op gezondheidsgegevens, indien dit nodig is voor een goede behandeling of verzorging van de betrokkene en dus niet systematisch bij elke cliënt.

2.7         Geheimhoudingsplicht en verstrekking aan derden

  1. Persoonsgegevens verkregen in de uitoefening van een beroep in de (geestelijke) gezondheidszorg vallen onder de geheimhoudingsplicht van de hulpverlener. Deze geheimhoudingsplicht is o.a. vastgelegd in de Wgbo, de wet BIG en in verschillende beroepscodes.
  2. Bij de verstrekking van gegevens aan derden wordt de wet nageleefd, met behulp van de Wegwijzer Beroepsgeheim in samenwerkingsverbanden en Handreiking Beroepsgeheim.

2.8         Bewaren van persoonsgegevens

Vitadent bewaart de papieren en elektronische persoonsgegevens op een veilige wijze, in overeenstemming is de geldende wet- en regelgeving. Persoonsgegevens worden maximaal 15 jaar bewaard in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving, tenzij de gegevens zijn geanonimiseerd. of om redenen van algemeen belang op het vlak van volksgezondheid, met het oog op archivering in het algemeen belang, wetenschappelijk of historisch onderzoek of statistische doeleinden of voor de vaststelling, uitoefening of onderbouwing van een rechtsvordering.

3.              Rechten van de betrokkenen

3.1         Voorwaarden met betrekking tot de uitvoering van de rechten van de betrokkenen

  1. Het verstrekken van de in hoofdstuk 2 bedoelde informatie, het verstrekken van de communicatie en het treffen van de maatregelen geschieden kosteloos. Indien het verzoek kennelijk ongegrond of buitensporig is, met name vanwege het repetitieve karakter, zal Vitadent:
  2. a) een redelijke vergoeding aanrekenen in het licht van de administratieve kosten waarmee het verstrekken van de gevraagde informatie of communicatie en het treffen van de gevraagde maatregelen gepaard gaan; ofwel
  3. b) weigeren gevolg te geven aan het verzoek.

Het is aan Vitadent om de kennelijk ongegronde of buitensporige aard van het verzoek aan te tonen.

  1. Vitadent verstrekt de betrokkene onverwijld en in ieder geval binnen een maand na ontvangst van het verzoek krachtens deze paragraaf informatie over het gevolg dat aan het verzoek is gegeven. Afhankelijk van de complexiteit van het verzoek en van het aantal verzoeken kan die termijn indien nodig met nog eens twee maanden worden verlengd. Vitadent stelt de betrokkene binnen één maand, na ontvangst van het verzoek, in kennis van een dergelijke verlenging. Wanneer de betrokkene zijn verzoek elektronisch indient, wordt de informatie indien mogelijk elektronisch verstrekt, tenzij de betrokkene anderszins verzoekt.
  2. Verzoeken van betrokkene ten behoeve van het uitoefenen van zijn/haar rechten dienen digitaal per e-mail te worden ingediend via info@vitadent.nl.

3.2         Te verstrekken informatie

  1. Als Vitadent gegevens bij de betrokkene zelf opvraagt om te verwerken, informeert zij de betrokkene in een beknopte, transparante, begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke vorm, voorafgaand aan het verkrijgen van zijn persoonsgegevens, over:
  2. a) de identiteit en de contactgegevens van Vitadent;
  3. b) indien van toepassing de contactgegevens van de functionaris voor gegevensbescherming
  4. c) de verwerkingsdoelen waarvoor de gegevens zijn bestemd, alsook de rechtsgrond voor de verwerking;
  5. d) in voorkomend geval, de ontvangers of categorieën van ontvangers van de persoonsgegevens.
  6. Daarnaast dient onderstaande aanvullende informatie te worden verstrekt om behoorlijke en transparante verwerking te waarborgen:
  7. a) de periode gedurende welke de persoonsgegevens zullen worden opgeslagen of indien dat niet mogelijk is, de criteria ter bepaling van die termijn;
  8. b) de mogelijkheden die de betrokkene heeft om een verzoek om inzage, rectificatie of wissing van de persoonsgegevens of beperking van de hem betreffende verwerking, alsmede het recht tegen de verwerking bezwaar te maken en het recht op gegevensoverdraagbaarheid;
  9. c) Indien de gegevensverwerking op toestemming is gebaseerd, dient de betrokkene geïnformeerd te worden over het recht om te allen tijde die toestemming in te trekken, zonder dat dit afbreuk doet aan de rechtmatigheid van de verwerking op basis van de toestemming voor de intrekking daarvan.
  10. d) het recht een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens en op welke wijze de betrokkene deze rechten kan inroepen.
  11. e) of de verstrekking van persoonsgegevens een wettelijke of contractuele verplichting is dan wel een noodzakelijke voorwaarde om een overeenkomst te sluiten en of de betrokkene verplicht is de persoonsgegevens te verstrekken en wat de mogelijke gevolgen zijn wanneer deze gegevens niet worden verstrekt.
  12. Wanneer Vitadent voornemens heeft de persoonsgegevens verder te verwerken voor een ander doel dan waarvoor de persoonsgegevens zijn verzameld, verstrekt Vitadent de betrokkene vóór die verdere verwerking informatie over dat andere doel en alle relevante verdere informatie als bedoeld in het tweede lid van deze bepaling.
  13. De leden 1, 2 en 3 van dit artikel zijn niet van toepassing wanneer en voor zover de betrokkene reeds over de informatie beschikt.

3.3         Te verstrekken informatie wanneer de persoonsgegevens niet van de betrokkene zijn verkregen

  1. Wanneer persoonsgegevens niet van de betrokkene zijn verkregen, verstrekt Vitadent de betrokkene alle informatie conform hierboven (artikel 3.3.1) onder lid 1 en 2 en bovendien de betrokken categorieën van persoonsgegevens alsmede de bron waar de persoonsgegevens vandaan komen.
  2. Vitadent verstrekt de in het eerste lid van dit artikel bedoelde informatie:
  3. a) binnen een redelijke termijn, maar uiterlijk binnen één maand na de verkrijging van de persoonsgegevens, afhankelijk van de concrete omstandigheden waarin de persoonsgegevens worden verwerkt;
  4. b) indien de persoonsgegevens zullen worden gebruikt voor communicatie met de betrokkene, uiterlijk op het moment van het eerste contact met de betrokkene; of
  5. c) indien verstrekking van de gegevens aan een andere ontvanger wordt overwogen, uiterlijk op het tijdstip waarop de persoonsgegevens voor het eerst worden verstrekt.
  6. d) Wanneer Vitadent voornemens is om de persoonsgegevens verder te verwerken voor een ander doel dan dat waarvoor de persoonsgegevens zijn verkregen, verstrekt Vitadent de betrokkene vóór die verdere verwerking informatie over dat andere doel en alle relevante verdere informatie als bedoeld in het eerste lid van dit artikel.
  7. Vitadent hoeft de betrokkene niet te informeren over de hiervoor genoemde informatie indien:
  8. a) de betrokkene al over de informatie beschikt;
  9. b) het informeren van betrokkene onmogelijk blijkt of een onevenredige inspanning kost. In het bijzonder bij verwerking met het oog op archivering in het algemeen belang, wetenschappelijk of historisch onderzoek of statistische doeleinden, behoudens de in artikel 89, lid 1, bedoelde voorwaarden en waarborgen, of voor zover de in lid 1 van dit artikel bedoelde verplichting de verwezenlijking van de doeleinden van die verwerking onmogelijk dreigt te maken of ernstig in het gedrang dreigt te brengen. In dergelijke gevallen neemt Vitadent passende maatregelen om de rechten, de vrijheden en de gerechtvaardigde belangen van de betrokkene te beschermen, waaronder het openbaar maken van de informatie;
  10. c) het verkrijgen of verstrekken van informatie (zoals hiervoor genoemd) op grond van wet- en regelgeving verplicht is voor Vitadent en die wet- en regelgeving voorziet in passende maatregelen om de gerechtvaardigde belangen van de betrokkene te beschermen; of
  11. d) de persoonsgegevens vertrouwelijk moeten blijven uit hoofde van een beroepsgeheim in het kader van wet- en regelgeving, waaronder een statutaire geheimhoudingsplicht.

3.4         Inzage en afschrift/kopie

  1. De cliënt heeft het recht op inzage en een kopie van de op zijn persoon betrekking hebbende verwerkte gegevens. De inzage of afschrift verstrekking vindt plaats voor zover daarbij de persoonlijke levenssfeer van een ander niet wordt geschaad. Bijvoorbeeld: informatie over of verstrekt door derden (niet-professionals), zoals familie en naastbetrokkenen of omstanders, wordt niet zonder voorafgaande toestemming van die derde verstrekt.
  2. Een wettelijk vertegenwoordiger van een (deels) wilsonbekwame volwassene, heeft recht op inzage in of afschrift van het dossier met dezelfde uitzondering voor informatie over of verstrekt door derden (de andere ouder, familie, naastbetrokkenen en omstanders) voor zover van die vertegenwoordigers toestemming voor de behandeling is vereist. De vertegenwoordiger krijgt alleen die informatie die noodzakelijk is voor het uitoefenen van zijn taken als vertegenwoordiger.
  3. Indien Vitadent door inlichtingen over de cliënt dan wel inzage in of afschrift van de bescheiden aan de (wettelijk) vertegenwoordiger te verstrekken niet geacht kan worden de zorg van een goed hulpverlener in acht te nemen, wordt dit achterwege gelaten, bijvoorbeeld bij het verstrekken van informatie aan zonen/dochters bij het vermoeden van ouderenmishandeling. In dat geval kan familie inzage in het dossier van de wilsonbekwame worden geweigerd.
  4. Indien Vitadent van mening is dat de gevraagde inzage en/of de kopieën moeten worden verstrekt, dient dat zo spoedig mogelijk plaats te vinden/te worden verstrekt, doch uiterlijk binnen één maand. Afhankelijk van de complexiteit van het verzoek/de verzoeken en van het aantal verzoeken kan die termijn indien nodig met nog eens twee maanden worden verlengd. Vitadent stelt de betrokkene binnen één maand, na ontvangst van het verzoek, in kennis van een dergelijke verlenging. Wanneer de betrokkene zijn verzoek elektronisch indient, wordt de informatie indien mogelijk elektronisch verstrekt, tenzij de betrokkene anderszins verzoekt.
  5. Verzoeken tot inzake en afschriften of kopieën dienen digitaal ingediend te worden via het e-mailadres infovitadent.nl.

3.5         Rectificatie (verbetering)of aanvulling van persoonsgegevens en beperking van de verwerking van persoonsgegevens

  1. De betrokkene kan Vitadent vragen om rectificatie (verbetering) van hem of haar betreffende persoonsgegevens als die onjuist zijn of Vitadent verzoeken om vervolledigen van zijn persoonsgegevens, met in acht neming van het doel van de verwerking, onder meer door een eigen aanvullende verklaring toe te voegen aan zijn dossier.
  2. Verzoeken tot rectificatie kunnen worden ingediend via het e-mailadres info@vitadent.nl
  3. Vitadent informeert de verzoeker onverwijld en ten laatste binnen één maand na ontvangst van een verzoek tot aanvulling, rectificatie of wissing (verwijdering) van gegevens of en op welke manier aan het verzoek wordt voldaan. Vitadent heeft de mogelijkheid om de termijn van één maand te verlengen met nog eens twee maanden afhankelijk van de complexiteit van het verzoek. In dat geval dient de betrokkene wel binnen één maand van die verlenging in kennis te worden gesteld.
  4. Als Vitadent het verzoek van betrokkene afwijst, geeft zij daarvan schriftelijk de reden. Vitadent deelt een afwijzing van het verzoek onverwijld en uiterlijk binnen één maand ontvangst van het verzoek aan de verzoeker mee. Ook informeert Vitadent de verzoeker over de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de mogelijkheid om beroep in te stellen bij de rechter.
  5. De betrokkene kan Vitadent vragen om bepaalde gegevens voor bepaalde personen af te schermen en hen de toegang tot die gegevens te laten blokkeren.
  6. Het verzoek van een cliënt en beslissing van Vitadent tot rectificatie (verbetering), wissing of aanvulling van gegevens blijft bewaard in het dossier van de cliënt.

3.6         Recht op gegevenswissing (vergetelheid)

  1. De betrokkene heeft het recht van Vitadent zonder onredelijke vertraging wissing van hem betreffende persoonsgegevens te verkrijgen en Vitadent is verplicht persoonsgegevens zonder onredelijke vertraging te wissen wanneer een van de volgende gevallen van toepassing is:
  2. a) de persoonsgegevens zijn niet langer nodig voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld of anderszins verwerkt;
  3. b) de betrokkene trekt de toestemming waarop de verwerking berust in en er geen andere rechtsgrond is voor de verwerking;
  4. c) de persoonsgegevens zijn onrechtmatig verwerkt;
  5. d) op basis van een wettelijke verplichting, die op Vitadent rust, de persoonsgegevens moeten worden gewist.
  6. Verzoeken tot gegevenswissing kunnen worden ingediend worden ingediend via het e-mailadres info@vitadent.nl
  7. Vitadent stelt iedere ontvanger aan wie persoonsgegevens zijn verstrekt, in kennis van de wissing (verwijdering) van persoonsgegevens tenzij dit onmogelijk blijkt of onevenredig veel inspanning vergt. Vitadent verstrekt de betrokkene informatie over deze ontvangers indien de betrokkene hierom vraagt.
    4. Wanneer Vitadent de persoonsgegevens openbaar heeft gemaakt en overeenkomstig lid 1 verplicht is de persoonsgegevens te wissen, neemt zij, rekening houdend met de beschikbare technologie en de uitvoeringskosten, redelijke maatregelen, waaronder technische maatregelen, om verwerkingsverantwoordelijken die de persoonsgegevens verwerken, ervan op de hoogte te stellen dat de betrokkene de verwerkingsverantwoordelijken heeft verzocht om iedere koppeling naar, of kopie of reproductie van die persoonsgegevens te wissen.
  8. Indien het gezondheidsgegevens betreft, wist Vitadent de gegevens zonder onredelijke vertraging en verstrekt de betrokkene in ieder geval binnen een maand na ontvangst van het verzoek informatie over het gevolg dat aan het verzoek is gegeven. Afhankelijk van de complexiteit van de verzoeken en van het aantal verzoeken kan die termijn indien nodig met nog eens twee maanden worden verlengd. Vitadent stelt de betrokkene binnen één maand na ontvangst van het verzoek in kennis van een dergelijke verlenging.
  9. Een verzoek tot gegevenswissing mag alleen worden geweigerd als:
  10. a) de wet zich tegen de vernietiging verzet;
  11. b) het dossier niet langer bewaard hoeft te worden dan wettelijk verplicht gesteld.
  12. c) een derde een aanmerkelijk belang heeft bij bewaring van die gegevens. Bijvoorbeeld: een kind van een cliënt heeft een erfelijke ziekte;
  13. c) de cliënt heeft een procedure tegen de hulpverlener aangespannen of het is waarschijnlijk dat hij dit zal doen;
  14. d) in het dossier gegevens over (vermoedens van) ouderenmishandeling staan, dan kunnen deze gegevens op grond van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling alleen worden gewist indien de ouderenarts van de betreffende zorginstelling hiermee akkoord gaat.
  15. e) Vitadent de gegevens nodig heeft voor de instelling, uitoefening of onderbouwing van een rechtsvordering;
  16. f) om redenen van algemeen belang op het gebied van volksgezondheid.
  17. Het verzoek tot wissing van gezondheidsgegevens en de reactie daarop worden bewaard door Vitadent.

3.7         Recht van bezwaar

  1. De betrokkene heeft te allen tijde het recht om vanwege met zijn specifieke situatie verband houdende redenen bezwaar te maken tegen de verwerking van hem betreffende persoonsgegevens op basis van de noodzakelijkheid voor de vervulling van een taak van algemeen belang of van een taak in het kader van de uitoefening van het openbaar gezag dat aan Vitadent is opgedragen of op basis van de noodzakelijkheid voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen van Vitadent of van een derde;
  2. Vitadent beoordeelt onverwijld en in ieder geval binnen één maand na ontvangst van het bezwaar of het bezwaar gerechtvaardigd is. Indien het bezwaar gerechtvaardigd is, beëindigt zij onmiddellijk de verwerking, tenzij er sprake is van dwingende gerechtvaardigde gronden voor de verwerking die zwaarder wegen dan de belangen, vrijheden en rechten van de betrokkene of die verband houden met de instelling, uitoefening of onderbouwing van een rechtsvordering.

3.8         Recht op gegevensoverdraagbaarheid (dataportabiliteit)

  1. De betrokkene heeft het recht de hem betreffende persoonsgegevens, die hij aan een zorgaanbieder heeft verstrekt, in een gestructureerde, gangbare en machineleesbare vorm te verkrijgen en heeft het recht die gegevens aan een andere verwerkingsverantwoordelijke (bijvoorbeeld andere zorgaanbieder) over te dragen, zonder daarbij te worden gehinderd door Vitadent, indien de verwerking berust op toestemming of op uitvoering van een overeenkomst en de verwerking geautomatiseerd wordt verricht.
  2. Bij de uitoefening van het recht op gegevensoverdraagbaarheid heeft de betrokkene het recht dat de persoonsgegevens, indien dit technisch mogelijk is, rechtstreeks van de ene zorgaanbieder naar de andere worden doorgezonden.
  3. Bij de uitoefening van dit recht mag dit geen afbreuk doen aan de rechten en vrijheden van anderen.

4.              Vertegenwoordiging

  1. Is de betrokkene ouder dan achttien jaar en wilsonbekwaam ter zake, dan treedt als vertegenwoordiger voor hem op:
    1. De persoonlijk gemachtigde van de betrokkene, zijnde de wettelijk vertegenwoordiger of 1econtactpersoon, of
    2. De (toegewezen) curator of mentor;
    3. indien er geen curator of mentor is, de persoon die de cliënt schriftelijk heeft gemachtigd;
    4. In het uiterste geval treedt Vitadent op als goed hulpverlener; hij zorgt er voor dat er zo snel mogelijk een wettelijk vertegenwoordiger voor betrokkene optreedt. Zo nodig, als familie of naaste dat niet kan of wil, verzoekt hij de rechter om een vertegenwoordiger te benoemen.

5.              Veilige verwerking van persoonsgegevens

5.1         Verantwoordelijkheid van de verwerkingsverantwoordelijke

  1. Rekening houdend met de aard, de omvang, de context en het doel van de verwerking, alsook met de qua waarschijnlijkheid en ernst uiteenlopende risico’s voor de rechten en vrijheden van natuurlijke personen, treft Vitadent passende technische en organisatorische maatregelen om te waarborgen en te kunnen aantonen dat de verwerking in overeenstemming met de AVG wordt uitgevoerd. Die maatregelen worden geëvalueerd en indien nodig geactualiseerd.
  2. Wanneer zulks in verhouding staat tot de verwerkingsactiviteiten, omvatten de hierboven bedoelde maatregelen een passend gegevensbeschermingsbeleid dat door Vitadent wordt uitgevoerd.
  3. Het aansluiten bij goedgekeurde gedragscodes of goedgekeurde certificeringsmechanismen kan worden gebruikt als element om aan te tonen dat de verplichtingen van Vitadent zijn nagekomen.

5.2         Gegevensbescherming door ontwerp en standaardinstellingen (Privacy by design en default)

  1. Rekening houdend met de stand van de techniek, de uitvoeringskosten, en de aard, de omvang, de context en het doel van de verwerking alsook met de qua waarschijnlijkheid en ernst uiteenlopende risico’s voor de rechten en vrijheden van natuurlijke personen welke aan de verwerking zijn verbonden, treft Vitadent, zowel bij de bepaling van de verwerkingsmiddelen als bij de verwerking zelf, passende technische en organisatorische maatregelen, zoals pseudonimisering, die zijn opgesteld met als doel de gegevensbeschermingsbeginselen, zoals minimale gegevensverwerking, op een doeltreffende manier uit te voeren en de nodige waarborgen in de verwerking in te bouwen ter naleving van de voorschriften van deze verordening en ter bescherming van de rechten van de betrokkenen.
  2. Vitadent treft passende technische en organisatorische maatregelen om ervoor te zorgen dat in beginsel alleen persoonsgegevens worden verwerkt die noodzakelijk zijn voor elk specifiek doel van de verwerking. Die verplichting geldt voor de hoeveelheid verzamelde persoonsgegevens, de mate waarin zij worden verwerkt, de termijn waarvoor zij worden opgeslagen en de toegankelijkheid daarvan. Deze maatregelen zorgen met name ervoor dat persoonsgegevens in beginsel niet zonder menselijke tussenkomst voor een onbeperkt aantal natuurlijke personen toegankelijk worden gemaakt.
  3. Een goedgekeurd certificeringsmechanisme kan worden gebruikt als element om aan te tonen dat aan de voorschriften is voldaan.

5.3         Gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken

  1. Wanneer twee of meer verwerkingsverantwoordelijken gezamenlijk de doeleinden en middelen van de verwerking bepalen, zijn zij gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken. Zij stellen op transparante wijze hun respectieve verantwoordelijkheden voor de nakoming van de verplichtingen uit hoofde van de AVG vast, met name met betrekking tot de uitoefening van de rechten van de betrokkene en hun respectieve verplichtingen om de verplichte informatie te verstrekken, door middel van een onderlinge regeling. In de regeling kan een contactpunt voor betrokkenen worden aangewezen.
  2. Uit de bedoelde regeling blijkt duidelijk welke rol de gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk vervullen, en wat hun respectieve verhouding met de betrokkenen is. Indien dit van toepassing wordt, zal de wezenlijke inhoud van een dergelijke regeling aan de betrokkene beschikbaar worden gesteld.
  3. Ongeacht een dergelijke regeling kan een betrokkene zijn rechten uit de AVG met betrekking tot en jegens iedere verwerkingsverantwoordelijke uitoefenen.

5.4         Register van verwerkingen

  1. Vitadent houdt een register bij van de verwerkingsactiviteiten die onder haar verantwoordelijkheid plaatsvinden. Dit register bevat in ieder geval de volgende gegevens:
  2. a) de naam en de contactgegevens van Vitadent en eventuele gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken;
  3. b) de verwerkingsdoeleinden;
  4. c) een beschrijving van de categorieën van betrokkenen en van de categorieën van persoonsgegevens;
  5. d) de categorieën van ontvangers aan wie de persoonsgegevens zijn of zullen worden verstrekt, onder meer ontvangers in derde landen of internationale organisaties;
  6. e) indien van toepassing, doorgiften van persoonsgegevens aan een derde land of een internationale organisatie, met inbegrip van de vermelding van dat derde land of die internationale organisatie en, in geval van de in artikel 49, lid 1, tweede alinea, van de AVG bedoelde doorgiften, de documenten inzake de passende waarborgen;
  7. f) de beoogde termijnen waarbinnen de verschillende categorieën van gegevens moeten worden gewist;
  8. g) indien mogelijk, een algemene beschrijving van de technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen.
  9. De verwerker en, in voorkomend geval, de vertegenwoordiger van de verwerker houdt een register van alle categorieën van verwerkingsactiviteiten die zij ten behoeve van een verwerkingsverantwoordelijke hebben verricht. Dit register bevat de volgende gegevens:
  10. a) de naam en de contactgegevens van de verwerkers en van iedere verwerkingsverantwoordelijke voor rekening waarvan de verwerker handelt en, in voorkomend geval, van de vertegenwoordiger van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker en van de functionaris voor gegevensbescherming;
  11. b) de categorieën van verwerkingen die voor rekening van iedere verwerkingsverantwoordelijke zijn uitgevoerd;
  12. c) indien van toepassing, doorgiften van persoonsgegevens aan een derde land of een internationale organisatie, onder vermelding van dat derde land of die internationale organisatie en, in geval van de in artikel 49, eerste lid, tweede alinea, van de AVG bedoelde doorgiften, de documenten inzake de passende waarborgen;
  13. d) indien mogelijk, een algemene beschrijving van de technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen.
  14. Het register is in schriftelijke vorm, waaronder in elektronische vorm, opgesteld.
  15. Desgevraagd stellen de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker het register ter beschikking van de Autoriteit Persoonsgegevens .

5.5         Medewerking verlenen aan/samenwerken met de Autoriteit persoonsgegevens

Vitadent en de verwerker en, in voorkomend geval, hun vertegenwoordigers, werken desgevraagd samen met de Autoriteit Persoonsgegevens bij het vervullen van haar taken.

5.6         Beveiliging van de verwerking

  1. Rekening houdend met de stand van de techniek, de uitvoeringskosten, alsook met de aard, de omvang, de context en de verwerkingsdoeleinden en de qua waarschijnlijkheid en ernst uiteenlopende risico’s voor de rechten en vrijheden van personen, treffen Vitadent en de verwerker passende technische en organisatorische maatregelen om een op het risico afgestemd beveiligingsniveau te waarborgen, die, waar passend, onder meer het volgende omvatten:
  2. a) de pseudonimisering en versleuteling van persoonsgegevens middels SSL-verbindingen met een start-TLS protocol;
  3. b) het vermogen om op permanente basis de vertrouwelijkheid, integriteit, beschikbaarheid en veerkracht van de verwerkingssystemen en diensten te garanderen;
  4. c) het vermogen om bij een fysiek of technisch incident de beschikbaarheid van en de toegang tot de persoonsgegevens tijdig te herstellen;
  5. d) een procedure voor het op gezette tijdstippen testen, beoordelen en evalueren van de doeltreffendheid van de technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van de verwerking.
  6. Bij de beoordeling van het passende beveiligingsniveau wordt met name rekening gehouden met de verwerkingsrisico’s, met name als gevolg van vernietiging, verlies, wijziging of ongeoorloofde verstrekking van of ongeoorloofde toegang tot doorgezonden, opgeslagen of anderszins verwerkte gegevens, hetzij per ongeluk hetzij onrechtmatig.
  7. Het aansluiten bij een goedgekeurde gedragscode of een goedgekeurd certificeringsmechanisme kan worden gebruikt als element om aan te tonen dat de in lid 1 van dit artikel bedoelde vereisten worden nageleefd.
  8. Vitadent en de verwerker treffen maatregelen om ervoor te zorgen dat iedere natuurlijke persoon die handelt onder het gezag van Vitadent of van de verwerker en toegang heeft tot persoonsgegevens, deze slechts in opdracht van Vitadent verwerkt, tenzij hij daartoe volgens wet- en regelgeving is gehouden.

5.7         Melding van een inbreuk in verband met persoonsgegevens aan de Autoriteit Persoonsgegevens (datalekken melden aan de AP) en datalekkenregister

  1. Indien een inbreuk in verband met persoonsgegevens heeft plaatsgevonden, meldt Vitadent dit zonder onredelijke vertraging en, indien mogelijk, uiterlijk 72 uur nadat hij er kennis van heeft genomen, aan de Autoriteit Persoonsgegevens, tenzij het niet waarschijnlijk is dat de inbreuk in verband met persoonsgegevens een risico inhoudt voor de rechten en vrijheden van natuurlijke personen. Indien de melding aan de Autoriteit Persoonsgegevens niet binnen 72 uur plaatsvindt, wordt de vertraging toegelicht (gemotiveerd).
  2. De verwerker informeert Vitadent zonder onredelijke vertraging zodra hij kennis heeft genomen van een inbreuk in verband met persoonsgegevens.
  3. In de melding aan de Autoriteit Persoonsgegevens wordt ten minste het volgende omschreven of meegedeeld:
    1. de aard van de inbreuk in verband met persoonsgegevens, waar mogelijk onder vermelding van de categorieën van betrokkenen en persoonsgegevensregisters in kwestie en, bij benadering, het aantal betrokkenen en persoonsgegevensregisters in kwestie;
    2. de naam en de contactgegevens van de functionaris voor gegevensbescherming of een ander contactpunt waar meer informatie kan worden verkregen;
    3. de waarschijnlijke gevolgen van de inbreuk in verband met persoonsgegevens;
  4. De maatregelen die Vitadent heeft voorgesteld of genomen om de inbreuk in verband met persoonsgegevens aan te pakken, waaronder, in voorkomend geval, de maatregelen ter beperking van de eventuele nadelige gevolgen daarvan.
  5. Indien en voor zover het niet mogelijk is om alle informatie gelijktijdig te verstrekken, kan de informatie zonder onredelijke vertraging in stappen worden verstrekt.
  6. Vitadent houdt alle inbreuken in verband met persoonsgegevens bij in een overzicht, met inbegrip van de feiten omtrent die inbreuk, de gevolgen daarvan en de genomen corrigerende maatregelen. Die documentatie stelt de Autoriteit Persoonsgegevens in staat de naleving van dit artikel te controleren.

5.8         Melding van een inbreuk in verband met persoonsgegevens aan de betrokkenen (datalekken melden aan de betrokkene)

  1. Wanneer de inbreuk in verband met persoonsgegevens waarschijnlijk een hoog risico inhoudt voor de rechten en vrijheden van natuurlijke personen, deelt Vitadent de betrokkene de inbreuk in verband met persoonsgegevens onverwijld mee.
  2. De bedoelde mededeling aan de betrokkene bevat een omschrijving, in duidelijke en eenvoudige taal, van de aard van de inbreuk in verband met persoonsgegevens en ten minste de in het vorige artikel (3.5.7, derde lid, onder b), c) en d), bedoelde gegevens en maatregelen.
  3. De mededeling aan de betrokkene is niet vereist wanneer een van de volgende voorwaarden is vervuld:
    1. Vitadent heeft passende technische en organisatorische beschermingsmaatregelen genomen en deze maatregelen zijn toegepast op de persoonsgegevens waarop de inbreuk in verband met persoonsgegevens betrekking heeft, met name die welke de persoonsgegevens onbegrijpelijk maken voor onbevoegden, zoals versleuteling;
    2. Vitadent heeft achteraf maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het hoge risico voor de rechten en vrijheden van betrokkenen zich waarschijnlijk niet meer zal voordoen;
    3. de mededeling zou onevenredige inspanningen vergen. In dat geval komt er in de plaats daarvan een openbare mededeling of een soortgelijke maatregel waarbij betrokkenen even doeltreffend worden geïnformeerd.
    4. Indien Vitadent de inbreuk in verband met persoonsgegevens nog niet aan de betrokkene heeft gemeld, kan de Autoriteit Persoonsgegevens, na beraad over de kans dat de inbreuk in verband met persoonsgegevens een hoog risico met zich meebrengt, Vitadent daartoe verplichten of besluiten dat aan een van de in lid 3 van dit artikel, bedoelde voorwaarden is voldaan.

5.9         Gegevensbeschermingseffectbeoordeling (Data Protection Impact Assessment, DPIA)

  1. Wanneer een soort verwerking, in het bijzonder een verwerking waarbij nieuwe technologieën worden gebruikt, gelet op de aard, de omvang, de context en de doeleinden daarvan waarschijnlijk een hoog risico inhoudt voor de rechten en vrijheden van natuurlijke personen voert Vitadent vóór de verwerking een beoordeling uit van het effect van de beoogde verwerkingsactiviteiten op de bescherming van persoonsgegevens. Eén beoordeling kan een reeks vergelijkbare verwerkingen bestrijken die vergelijkbare hoge risico’s inhouden.
  2. Wanneer een functionaris voor gegevensbescherming is aangewezen, wint Vitadent bij het uitvoeren van een gegevensbeschermingseffectbeoordeling diens advies in.
  3. Een gegevensbeschermingseffectbeoordeling als bedoeld in het eerste lid is met name vereist in de volgende gevallen:
  4. indien sprake is de verwerking van persoonsgegevens met het oog op het nemen van besluiten met betrekking tot specifieke natuurlijke personen na een systematische en uitgebreide beoordeling van persoonlijke aspecten van natuurlijke personen, die is gebaseerd op geautomatiseerde verwerking, waaronder profilering, en waarop besluiten worden gebaseerd waaraan voor de natuurlijke persoon rechtsgevolgen zijn verbonden of die de natuurlijke persoon op vergelijkbare wijze wezenlijk treffen;
  5. er sprake is van een grootschalige verwerking van bijzondere categorieën van persoonsgegevens, zoals gezondheidsgegevens;
  6. er sprake is van stelselmatige en grootschalige monitoring van openbaar toegankelijke ruimten.
  7. De beoordeling bevat ten minste:
  8. een systematische beschrijving van de beoogde verwerkingen en de verwerkingsdoeleinden;
  9. een beoordeling van de noodzaak en de evenredigheid van de verwerkingen met betrekking tot de doeleinden;
  10. een beoordeling van het eerste lid van dit artikel bedoelde risico’s voor de rechten en vrijheden van betrokkenen; en
  11. de beoogde maatregelen om de risico’s aan te pakken, waaronder waarborgen, veiligheidsmaatregelen en mechanismen om de bescherming van persoonsgegevens te garanderen en om aan te tonen dat aan deze verordening is voldaan, met inachtneming van de rechten en gerechtvaardigde belangen van de betrokkenen en andere personen in kwestie.
  12. Bij het beoordelen van het effect van de door een zorgaanbieder of verwerker verrichte verwerkingen en met name ter wille van een gegevensbeschermingseffectbeoordeling, wordt de naleving van goedgekeurde gedragscodes naar behoren in aanmerking genomen.
  13. Vitadent vraagt in voorkomend geval de betrokkenen of hun vertegenwoordigers naar hun mening over de voorgenomen verwerking, met inachtneming van de bescherming van commerciële of algemene belangen of de beveiliging van verwerkingen.
  14. Indien nodig verricht Vitadent een toetsing om te beoordelen of de verwerking overeenkomstig de gegevensbeschermingseffectbeoordeling wordt uitgevoerd, zulks ten minste wanneer sprake is van een verandering van het risico dat de verwerkingen inhouden.

5.10      Voorafgaande raadpleging van de Autoriteit Persoonsgegevens

  1. Wanneer uit een gegevensbeschermingseffectbeoordeling blijkt dat de verwerking een hoog risico zou opleveren indien Vitadent geen maatregelen neemt om het risico te beperken, raadpleegt Vitadent voorafgaand aan de verwerking de Autoriteit Persoonsgegevens.Wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens van oordeel is dat de bedoelde voorgenomen verwerking inbreuk zou maken op deze verordening, met name wanneer Vitadent het risico onvoldoende heeft onderkend of beperkt, geeft de Autoriteit Persoonsgegevens binnen maximaal acht weken na de ontvangst van het verzoek om raadpleging schriftelijk advies aan Vitadent en in voorkomend geval aan de verwerker, en mag zij al haar bevoegdheden uitoefenen. Die termijn kan, naargelang de complexiteit van de voorgenomen verwerking, met zes weken worden verlengd. Bij een dergelijke verlenging stelt de Autoriteit Persoonsgegevens Vitadent en, in voorkomend geval, de verwerker binnen een maand na ontvangst van het verzoek om raadpleging in kennis van onder meer de redenen voor de vertraging. Die termijnen kunnen worden opgeschort totdat de Autoriteit Persoonsgegevens informatie heeft verkregen waarom zij met het oog op de raadpleging heeft verzocht.
  2. Bij de raadpleging verstrekt Vitadent de nodige informatie zoals benoemd in de AVG. In ieder geval dienen de volgende gegevens te worden verstrekt:
    1. indien van toepassing, de verantwoordelijkheden van Vitadent, bij de verwerking betrokken gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers, in het bijzonder ten aanzien van een verwerking binnen een concern;
    2. de doeleinden en middelen van de voorgenomen verwerking;
    3. de maatregelen en waarborgen die worden geboden ter bescherming van de rechten en vrijheden van betrokkenen uit hoofde van de AVG;
    4. de gegevenseffectbeoordeling ten aanzien van die verwerking;
    5. alle andere informatie waar de Autoriteit Persoonsgegevens om verzoekt.

6.              Functionaris voor gegevensbescherming (FG)

6.1         Aanwijzing van een functionaris voor gegevensverwerking

  1. Vitadent is belast met verwerking van bijzondere categorieën van gegevens, doch deze gegevens worden niet grootschalig verwerkt. Het betreft een beperkt cliëntenbestand en de mondzorg wordt nochtans regionaal aangeboden. Derhalve is door Vitadent geen functionaris voor gegevensbescherming aangesteld.
  2. Indien Vitadent besluit toch een functionaris voor gegevensbescherming aan te stellen, wordt deze aangewezen op grond van zijn professionele kwaliteiten en, in het bijzonder, zijn deskundigheid op het gebied van de wetgeving en de praktijk inzake gegevensbescherming en zijn vermogen de hieronder bedoelde taken te vervullen. De vereiste expertise en vaardigheden omvatten in ieder geval:
    1. kennis van nationale en Europese privacywet- en regelgeving over gegevensbescherming;
    2. begrip van de gegevensverwerkingen die de organisatie uitvoert;
    3. begrip van IT en informatiebeveiliging;
    4. kennis van de organisatie en de sector waarin die actief is;
    5. vaardigheden om binnen de organisatie een cultuur van gegevensbescherming te ontwikkelen.
  3. De functionaris voor gegevensbescherming kan een personeelslid van Vitadent of de verwerker zijn of kan de taken op grond van een dienstverleningsovereenkomst verrichten.
  4. Vitadent of de verwerker zal in dat geval de contactgegevens van de functionaris voor gegevensbescherming bekend maken en meedelen aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Binnen Vitadent is thans geen functionaris voor gegevensbescherming werkzaam.

6.2         Bij een klacht

Bij een klacht over de naleving van dit reglement kan de betrokkene zich wenden tot de verwerkingsverantwoordelijke van Vitadent:

  1. Hogendoorn

Kanaalweg 29

2903 LR  Capelle a/d IJssel

E: rhogendoorn@vitadent.nl

6.3         Wijzigingen en inzage van dit reglement

Dit reglement geldt per 25 mei 2018 en is in te zien op de Vitadent website www.vitadent.nl en voor haar medewerkers op het Vitadent Intranet www.kwaliteitvitadentkwaliteit.nl