14 juni 2023

Goed kauwen verbetert het denkvermogen. Speeksel beschermt de mond tegen erosie en pijn aan de tanden. Een frisse mondgeur draagt bij aan het sociale leven. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de wetenschappelijke inzichten die Vitadent Academy deelt tijdens haar scholingen. “Een gezonde mond heeft veel invloed op de kwaliteit van leven van zorgafhankelijke cliënten. Deelnemers van onze scholingen staan hier niet altijd bij stil. Met Vitadent Academy brengen we hier verandering in”, zegt manager Willem Jan Oosterveen. Hij is verantwoordelijk voor het organiseren van de mondzorgscholingen. “Ik ben ervan overtuigd dat je nooit raakt uitgeleerd. Zeker niet op het gebied van mondzorg waar steeds nieuwe kennis beschikbaar is.” 

Voor elke doelgroep een scholing

“Een meerwaarde van Vitadent Academy is dat wij voor elke doelgroep binnen de zorg een aparte scholing hebben ontwikkeld, waarbij de inhoud, vorm, lengte en praktische toepasbaarheid zijn afgestemd op de wensen van de verschillende deelnemers. Alle scholingen worden gegeven door behandelaren van Vitadent. Stuk voor stuk zijn ze klinisch onderlegd, houden ze van hun vak en weten ze wat er speelt in zorgorganisaties. Ze brengen de leerstof met veel enthousiasme over. 

Oefenen op gebitsmodellen

Een van de scholingen die wij regelmatig geven, is de Klinische les voor de zorgmedewerkers. Sinds kort nemen de trainers gebitsmodellen mee waarop de deelnemers het poetsen zelf kunnen leren. Ze oefenen bijvoorbeeld situaties waarin een cliënt afweergedrag vertoont of de kaken op elkaar houdt. Dit maakt de scholing extra interactief. Na afloop weten de zorgmedewerkers nog beter wat goede mondverzorging inhoudt, hoe ze protheses reinigen en wat ze kunnen doen als een cliënt angstig is. 

De toegangspoort van het lichaam

De scholing voor de artsen is juist grotendeels theoretisch en gaat dieper in op de invloed van de mondgezondheid. De deelnemers krijgen bijvoorbeeld uitleg over welke directe en indirecte gevolgen een ongezonde mond heeft op de algehele gezondheid van de cliënt. Veel ziekteveroorzakers komen binnen via de mond. Zo is uit onderzoek gebleken dat er een verband bestaat tussen een verminderde mondgezondheid en het ontstaan van diabetes, longontsteking en andere ziekten(Hospes et al., 2014).     

Een nieuwe samenwerking

Wij zien scholing binnen de mondzorg als een krachtig preventiemiddel. Als wij een nieuwe samenwerking aangaan met een zorginstelling, kunnen alle betrokkenen deelnemen aan onze geaccrediteerde scholingen. Maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom om onze scholingen te volgen. Vitadent Academy is er voor iedereen die zich wil verdiepen in goede mondzorg.”

Literatuur: Hospes, E., Van Dam, B.A.F.M., & Bruers, J.J.M. (2014). Gezonde mond, gezond lichaam! Literatuuronderzoek naar de relatie tussen mondziekten en andere ziekten (rapportage 14.01). Nieuwegein: NMT.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.