15 november 2023

Hoe herken je mondproblematiek bij zorgafhankelijke ouderen? Wat doe je als een cliënt de mondzorg afweert? Wat is een comfortabele houding bij het tandenpoetsen wanneer een cliënt in een rolstoel zit? Thalita Fredriksz, coördinator scholingen bij Vitadent Academy, beantwoordt deze veelgestelde vragen tijdens de workshop Mondverzorging op de Nursing Experience. Met interessante casussen en een vleugje humor, maakt zij iedereen enthousiast voor mondzorg in de ouderenzorg.

Invloed op de algehele gezondheid

“Ik geef de workshops over mondverzorging met veel plezier, omdat ik de mond zo’n interessant orgaan vind. Met name vanwege de complexiteit die functies zoals kauwen, slikken, proeven en praten mogelijk maakt. Bovendien heeft de mondgezondheid veel meer invloed dan gedacht; een gezonde mond blijkt bevorderlijk voor de algehele gezondheid. Deze kennis en nieuwe inzichten breng ik graag over op de deelnemers.

Een leuke interactie

Maar het blijft niet bij zenden; ik vraag de deelnemers ook om hun eigen ervaringen met de mondverzorging te delen. Zo ontstaat er een leuke interactie, waardoor ze meer interesse krijgen in de mond. Dit is belangrijk, want hoe ouder mensen worden, hoe meer aandacht de mond nodig heeft, zeker nu steeds meer mensen hun eigen gebit behouden.

Niet naar de tandarts geweest

Als thuiswonende ouderen afhankelijker worden van zorg, neemt het tandartsbezoek echter doorgaans af. Soms zijn ze jaren niet naar de tandarts geweest. Hierdoor zijn problemen in de mond niet gesignaleerd en hebben ze bijvoorbeeld pijn bij het eten en drinken. Deze gevolgen worden pas opgemerkt wanneer zij gaan wonen in de zorginstelling.

Mondverzorging eenvoudiger

Tijdens de workshop vertel ik de deelnemers hoe ze om kunnen gaan met deze mondproblematiek. Daarnaast geef ik tips waarmee het verlenen van de dagelijkse mondverzorging eenvoudiger wordt. Ze leren bijvoorbeeld hoekjes in de mond herkennen die vaak worden vergeten. Ook laat ik verschillende comfortabele poetshoudingen zien.  

De deelnemers kunnen de nieuwe kennis en vaardigheden de volgende dag al in praktijk brengen. Zo draagt mijn workshop direct bij aan een betere mondgezondheid.”

Winactie: Gratis kaartjes bemachtigen voor de Nursing Experience?

Wil je deze workshop niet missen? Dan hebben we goed nieuws: we geven drie kaartjes weg voor de Nursing Experience. Stuur een mailtje naar info@vitadent.nl. Wie weet ben je een van de gelukkigen!

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.