22 maart 2024

Stelt u zich voor: u bent op uw eigen kamer in de zorginstelling waar u woont. Plotseling staat er iemand voor u met een tandenborstel die zegt: “doe uw mond maar open, dan poetsen we even uw tanden.” Wat zou u dan doen?

Ervaar zelf de emoties van cliënten met virtual reality

Mensen met dementie kunnen weerstand bieden tegen de dagelijkse mondverzorging. Meestal komt dat niet door onwil, maar door emotie, angst of vermoeidheid.Als u beseft welke invloed uw gedrag heeft op mensen met dementie, ziet u ook meer mogelijkheden om de weerstand weg te nemen. Of liever nog, te voorkomen.

Virtual reality laat u de emoties van cliënten zelf ervaren en daardoor ziet u ook hoe u afweergedrag kunt voorkomen. Koppel daar kennis aan vast, en u hebt een mooie rugzak voor het verlenen van goede mondzorg. Dit is precies wat we gaan doen op de ‘Belevingsdag mondzorg & dementie’ aanstaande dinsdag 21 mei. Op deze dag, georganiseerd door Vitadent en Ideon, krijgt u de unieke kans om kennis op te doen over mondverzorging en de ‘Virtual Reality beleving dementie’ te ervaren. Marlijn Abbink-Cornelissen, de directeur van Ideon, geeft ons een voorproefje van deze bijzondere dag.

Verwarring, desoriëntatie en onzekerheid 

 “Met de virtualreality-film ‘het bedreigde ik’ ervaren de deelnemers dezelfde verwarring, desoriëntatie en onzekerheid die mensen met dementie dagelijks meemaken”, vertelt Marlijn. “Hierdoor begrijpen ze beter waarom iemand bijvoorbeeld angstig reageert op een tandenborstel of de lippen stijf op elkaar houdt. Zo worden ze zich bewuster van de do’s en don’ts in de omgang met mensen met dementie.”

Een combinatie van beleven en leren

Marlijn benadrukt dat de VR-training meer is dan alleen een film over dementie: “Zowel Vitadent als Ideon vindt het belangrijk de deelnemers waardevolle inzichten en vaardigheden mee te geven. Daarom bieden we op de belevingsdag een combinatie aan van beleven en leren in vier cursusrondes.”De vier rondes bestaan uit de VR-beleving, kennis, praktijkgerichte tips en ervaringsoefeningen. Ideon verzorgt de VR-beleving en ervaringsoefeningen. De kennis en vaardigheden worden verzorgd door Thalita Fredriksz, mondzorgtrainer bij Vitadent Academy. “Het is een uniek programma. Je haalt er echt iets uit voor jezelf en gaat met een ander gevoel naar huis”, aldus Marlijn.

Kwaliteit van leven verhogen

Ze kijkt ernaar uit om de Belevingsdag mondzorg & dementie met Vitadent te organiseren: “Vitadent en Ideon hebben hetzelfde doel: we willen de zorg voor en omgang met mensen met dementie verbeteren en hun kwaliteit van leven verhogen. Dat doen we door iedereen die deze zorg levert, zo goed mogelijk toe te rusten met de juiste kennis en tools. “

Meld u aan

Enthousiast geworden? Dan hebben we goed nieuws. Omdat het de allereerste Belevingsdag mondzorg & dementie is, bieden we de cursusrondes kosteloos aan. Meld u snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt. Hier vindt u alle informatie.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.