22 maart 2023

“De kinderen zwaaiden trots met hun tandenborstel in de lucht. Ze zagen deze als trofeeën”, vertelt Mieke Wentges, oprichtster van Kids in Kenia. In januari 2020 reisde ons mondzorgteam af naar Mbooni Hills om mondzorg te verlenen op een van de zeventien scholen die Kids in Kenia (KIK) heeft voorzien van goede klaslokalen, water en sanitair.

De kinderen in het zuiden van Kenia, waar KIK werkzaam is, zijn overlevers. Hun eerste prioriteit is eten. Als ze geluk hebben vinden ze onderweg naar school een mango of avocado, wat dan vaak de enige maaltijd van de dag is. Aandacht voor hun mondgezondheid of geld voor een tandenborstel is er vrijwel niet. Hebben ze pijn aan een tand of kies? Dan wordt deze getrokken door de tandarts in het ziekenhuis.

Mieke: “Het mondzorgproject van Vitadent is waardevol voor Kids in Kenia. De kinderen waren erg blij met het bezoek. De meesten ervaarden voor het eerst hoe het is om gepoetste tanden te hebben. Daarnaast sponsorde Vitadent drie klaslokalen van de Kyangoma Primary School, zodat we deze konden opknappen.”

“Volledig selfsupporting”

Het contact met KIK startte zo’n tien jaar geleden. Toen directeur Rudolf Hoogendoorn hoorde over de stichting, raakte hij zo geïnteresseerd dat hij Mieke belde voor een kennismaking. “Kom vooral een keer kijken, zei ik. Pas als je daar daadwerkelijk bent begrijp je waar we mee bezig zijn en waarom ons hart uitgaat naar deze kinderen. En dat deed Rudolf. Hij reisde af naar Kenia om te zien wat onze stichting allemaal doet en of Vitadent iets voor de kinderen kan betekenen. Tijdens het tweede bezoek nam hij zijn mondzorgteam mee.”

Omdat Mieke haar handen vol heeft aan haar eigen KIK-projecten, zetten we het plan voor het bezoek grotendeels zelf op. Waar nodig gaf Mieke advies. “Daar was ik erg blij mee. Op die manier kan mijn organisatie groeien zonder dat het mij veel tijd kost. Het team was volledig selfsupporting.”

“Geen pijn meer”

Gedurende ons verblijf stelde de school twee lokalen beschikbaar. In de ene ruimte bezochten de kinderen onze tandarts en in de andere ruimte kregen ze poetsles. Op Miekes advies zetten we zes stoelen neer, zodat er steeds een klein clubje wachtte voor de behandelkamer. De onderwijzer riep de kinderen een voor een naar binnen, stelde ze gerust en vertaalde alle instructies van de tandarts en de tandartsassistent.

Mieke zelf liep af en toe naar binnen om te kijken hoe het ging. “Sommige kinderen waren wat angstig. Wat gaan ze doen in mijn mond? Doet het pijn? Maar na de behandeling en de poetsles liepen ze blij naar buiten met een nieuwe tandenborstel en een ballon. Na afloop renden ze naar het team toe om iedereen te bedanken. Dat was hartverwarmend om te zien. Ze beseften dat Vitadent hen iets waardevols had geleerd en gegeven.”

Meer weten? Ga naar www.kidsinkenia.nl.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.