27 januari 2023

Nepali Children deelt tandenborstels uit en geeft poetslessen op scholen in Nepal. Tientallen kinderen poetsen nu minstens een keer per dag hun tanden. Vitadent Mondzorg draagt dit project een warm hart toe en is onlangs donateur geworden. “Dankzij deze steun kunnen we nadenken over een veel bredere aanpak van de mondgezondheid. Er komen steeds meer dromen en gedachten bij mij op”, zegt Jolanda Bijl, initiatiefneemster van de Stichting Nepali Children.

Jolanda woont inmiddels zeven jaar in Hemja, een agrarisch dorp aan de voet van het Himalayagebergte. De oorspronkelijke bewoners zijn boeren. Zij hebben doorgaans genoeg te eten. Maar het dorp telt ook duizenden arbeidsmigranten uit het kansarme berggebied. Zij zijn vaak werkloos en hebben vrijwel geen geld voor eten of scholing voor hun kinderen. Nepali Children zet zich in voor deze kwetsbare groep.

“We hopen dat de kinderen hun ouders vertellen over het belang van tandenpoetsen, zodat het thuis ook een dagelijks ritueel wordt.”

Melkgebitten met tandbederf

De stichting heeft onder meer een hostel opgezet waar dertien kinderen permanent verblijven. Zij krijgen voldoende te eten, persoonlijke aandacht en onderwijs. Daarnaast financiert de stichting scholing voor dertig kinderen; ze betaalt hun schoolgeld, schoolspullen, lunch en ondersteunt de familie. Ook loopt er een aantal bewustwordingsprojecten op het gebied van algehele hygiëne, mondhygiëne en milieu.

“Als je bezig bent met overleven, heeft een gezond gebit geen prioriteit”, weet Jolanda. “Tandenpoetsen wordt hier gezien als luxe. Maar tegenwoordig drinken de kinderen steeds vaker frisdrank en eten ze snoep. Ik zie regelmatig melkgebitten met tandbederf en oudere kinderen die tanden en kiezen missen. Daarom zijn de poetslessen heel belangrijk geworden.”     

Preventieve tandartsbezoeken

Nepali Children geeft de poetslessen samen met de plaatselijke tandarts aan kleuterklassen en de eerste tot en met de vijfde klas. Maar ook oudere kinderen kunnen nog steeds bij hen terecht als zij hulp nodig hebben bij de gebitsverzorging.

“We hopen dat de kinderen hun ouders vertellen over het belang van tandenpoetsen, zodat het thuis ook een dagelijks ritueel wordt”, vertelt Jolanda. “En nu we deze mooie donatie hebben ontvangen, denken we er ook over om preventieve tandartsbezoeken te financieren. Als kinderen de tandarts bezoeken zodra zij een gaatje hebben, kunnen we het trekken van tanden en kiezen voorkomen en behouden ze langer hun volledige gebit.”  

Meer informatie over Nepali Children?
Bezoek de website of de Facebook-pagina.
https://www.nepalichildren.com/
https://www.facebook.com/jolanda.bijl.50

Meer MVO-projecten van Vitadent Mondzorg

Vitadent Mondzorg vindt het belangrijk om te zorgen voor mensen voor wie goede mondzorg niet vanzelfsprekend is. Daarom steunen we naast Nepali Children nog meer ontwikkelingsorganisaties, waaronder Kids in Kenia. Hier vindt u meer informatie over onze MVO-projecten.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.