16 mei 2023

“’Na de behandeling krijg je koffie’, zeg ik vaak tegen haar. Meestal laat ze me dan wel toe in haar mond.” Nilgun Dogan is elf jaar tandarts en werkt nu tweeënhalf jaar bij Vitadent Mondzorg. In een van de verzorgingshuizen waar ze komt, woont een cliënt met schizofrenie. Ze was in het begin erg bang voor de tandarts. Nilgun vertelt hoe ze haar angst leerde overwinnen.

“Toen ik haar voor het eerst zag, weigerde ze elke behandeling, terwijl de problemen in haar mond groot waren. Ze had gaatjes, wortelresten en er zaten enkele tanden los. Ik moest er dus achter komen hoe ik haar het beste kon benaderen.

Belangrijke momenten

Nu ik adviezen heb gekregen van haar zorgverleners en haar een stuk beter ken, weet ik hoe ik met haar moet omgaan. Voor elke behandeling voer ik een gesprek met haar, waarin ik uitleg wat er gaat gebeuren. Zo vertel ik dat er veel water in haar mond komt en dat dit na afloop wordt weggezogen. We spreken ook altijd een stopteken af, zodat we de behandeling kunnen stoppen bij gevoeligheden. Verder beloof ik haar dat ze na de behandeling een kop koffie krijgt. De zorgmedewerkers vertelden me dat ze elke ochtend twee kopjes koffie drinkt. Deze momenten zijn heel belangrijk voor haar.

Geen acute problemen meer

Ik heb ook gemerkt dat ze van orde houdt. Ze wil dat haar bed is opgemaakt, spullen mogen niet op de grond liggen en ze wil dat de deur van haar kamer dicht is. Hier houd ik allemaal rekening mee. Daardoor lukt het negen van de tien keer om haar te behandelen. Op dit moment heeft ze geen acute problemen meer in haar mond.

Een bijzondere cliënt

Inmiddels herkent ze me. Dat is erg leuk. Als ik langsloop, zegt ze soms grappend: ‘Hé, jij bent toch de tandarts? Je komt toch niet voor mij?’ Laatst ging ik op mijn knieën bij haar zitten en complimenteerde ik haar met haar kapsel. Daar was ze erg blij mee. ‘Echt? Ik vind het zelf best kort. Dank je wel’, zei ze. Ze is vrij eenzaam. De enige mensen die ze spreekt zijn de zorgmedewerkers of behandelaren zoals ik. Ik ben blij dat ik een band met haar heb kunnen opbouwen. Het is een bijzondere cliënt die ik met veel plezier behandel.“

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.