16 november 2022

Als klinisch coördinator van de centrale sterilisatieafdeling van Vitadent is Ingeborg Kunst verantwoordelijk voor het controleren, steriliseren en het onderhouden van de apparatuur en instrumentaria van haar collega’s. In deze blog vertelt ze over de extra uitdagingen die ambulant werken met zich meebrengt.

Reinigen, desinfecteren en steriliseren

Op de centrale sterilisatieafdeling van Vitadent zorgen we dat alle apparatuur en instrumenten die de tandarts, mondhygiënist, de tandarts- en preventie-assistent en de tandprotheticus nodig hebben, gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd is. Daarnaast zorgen we dat het juiste materiaal op het juiste moment op de juiste plek is. Het is een heel secuur en continu proces, dat je keer op keer moet herhalen. Het moet je liggen. Zelf heb ik een passie voor het vak en doe het al 25 jaar.

Met gejuich ontvangen

Ik ben begonnen als sterilisatiemedewerker in een klein familiebedrijf. Toen na bijna twintig jaar het bedrijf stopte, was dat echt een rouwproces. Niet alleen had ik mijn ziel en zaligheid in dat bedrijf gestopt, ik was bovendien 58 jaar en vreesde dat ik nooit meer aan een baan zou komen. Toen ik op vakantie was, zag ik een vacature van Vitadent. Ik belde en had direct een klik met Monique Waterreus, de HR-manager. Eén dag na mijn vakantie had ik mijn sollicitatiegesprek en ik werd aangenomen. De sterilisatie werd op dat moment gedaan door de backoffice. Dat werkte goed, maar desondanks werd ik met gejuich ontvangen. De mensen bij Vitadent zijn echt mijn soort mensen, het voelde alsof ik in een warm nest kwam. Iedereen is hier heel gedreven en heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. En de doelgroepen waar we voor werken, daar word je toch blij van als je daar iets voor kunt betekenen?

Nieuwe locatie, nieuwe sterilisatiekamer

In 2017 werd onze locatie aan de Kanaalweg te klein en verhuisden we naar de Van Nelle Fabriek. Wat een feest. De fabriek zelf past echt bij Vitadent, het laat zien dat we anders zijn. Voor mij persoonlijk is dit ook een bijzondere plek. Ik ben vijfhonderd meter van de fabriek opgegroeid, de vader van mijn vriendinnetje was beheerder van de Van Nelle Fabriek en dit was mijn speelterrein. Voor we verhuisden heb ik, samen met Wim van der Torre, met een rol tape de ruimtes erin geplakt voor de desinfectie, het magazijn, de kledingsluis en de schone ruimte.

Laatste controlepost

In onze digitale omgeving staan al onze agenda’s en mondzorgplannen. Daarin kunnen collega’s ook alle apparatuuren instrumentaria reserveren. Ons team zet op basis daarvan de juiste dingen klaar. Wij fungeren ook als een soort laatste controlepost. Als we zien dat er een extractie gepland staat, maar er is geen extractiebox gereserveerd, checken we dat even. Zo houden we elkaar scherp. Over het hele proces is goed nagedacht, er wordt rekening gehouden met alle van toepassing zijnde wet- en regelgeving en de door onszelf opgestelde kwaliteitsprotocollen. Ja, ik ben er trots op dat ik bij mag dragen aan deze bijzondere organisatie.

Meer weten?

Een hoge kwaliteit van onze dienstverlening draagt bij aan het welzijn van de cliënt. Wij ontzorgen zowel cliënten als mantelzorgers en zorginstellingen. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel naar 085 7500 470 of stuur ons een mailtje. We leren je graag kennen.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.