19 april 2023

“Gaan jullie bewoners naar de dagbesteding?” “Waar hebben jullie cliënten en zorgmedewerkers behoefte aan als het gaat om mondzorg?” Onder andere deze vragen stelt Serena Formisano aan zorgorganisaties als zij besloten hebben om met Vitadent Mondzorg samen te werken.

Werkwijzen samensmelten

Serena werkt inmiddels zeven jaar voor Vitadent Mondzorg. In haar functie als relatiemanager onderhoudt ze contact met zorglocaties en evalueert zij de samenwerkingen. Ook implementeert ze nieuwe locaties, waarbij ze ervoor zorgt dat de huidige werkwijze van de zorglocatie en de werkwijze van Vitadent samensmelten.

“Om passende mondzorg te kunnen leveren is het belangrijk dat onze werkwijzen eenworden. Als iedereen achter de gezamenlijke werkwijze staat, kunnen we de mondzorg optimaal realiseren”, vertelt Serena. Doordat ze voorheen jarenlang werkte als tandartsassistent en preventie-assistent, heeft ze vele zorgorganisaties van binnen mogen bekijken. Deze ervaring helpt haar om de samenwerking in goede banen te leiden.

Vaste stappen

Serena legt uit hoe ze te werk gaat: “Ik doorloop een aantal vaste stappen, zodat ik erachter kom wat bij de zorgorganisatie past. Het begint natuurlijk met een kennismaking. Daarna volgt een werkoverleg waarin we kijken wat er al gedaan wordt aan mondzorg en hoe we dit samen nog beter kunnen doen. Vervolgens plannen we kick-offs om Vitadent te introduceren bij de aandachtsvelders en persoonlijk begeleiders en te vragen waar zij behoefte aan hebben. Ook presenteren we de scholingen van Vitadent Academy. Dat is een vast onderdeel van de samenwerking, waar iedereen in de zorginstelling gebruik van kan maken. Voor elke discipline hebben we een passende scholing.”

“Ik plan regelmatig een evaluatiemoment in, zodat ik ervoor kan zorgen dat de samenwerking goed blijft verlopen.”

Elke samenwerking is gebaseerd op deze zorgvuldige aanpak. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van wat de zorginstelling van ons verwacht en kunnen wij optimaal werken aan onze missie: een gezonde mond voor alle cliënten in de zorginstelling, waardoor ze kunnen genieten van hun maaltijden en sociale activiteiten.

Preventieve mondzorg

Soms gaan zorginstellingen graag de samenwerking met ons aan voor alleen de preventieve mondzorg. Preventie-assistenten komen dan periodiek langs om zorgmedewerkers instructies te geven over de mondhygiëne. In de gehandicaptenzorg is het namelijk gebruikelijk dat bewoners naar een tandarts buiten de zorginstelling gaan.

Als het samensmelten van de werkwijzen is geslaagd blijft Serena in contact met de zorgorganisatie. “Ik plan regelmatig een evaluatiemoment in, zodat ik ervoor kan zorgen dat de samenwerking goed blijft verlopen.”

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.