8 maart 2023

Binnen het samenwerkingsverband ORANGEHealth lopen meer dan dertig onderzoeken naar de mondzorg, met als doel levensloopbestendige mondzorg mogelijk te maken. Passende mondzorg die voor elk individu in Nederland bereikbaar is. Als partner van ORANGEHealth zet Vitadent Mondzorg zich hier ook voor in.

Arthur Diemel, promovendus bij ACTA (Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam) en tandarts bij een zorginstelling, doet onderzoek naar het organiseren van mondzorg in de thuiszorg. Hij wordt hierbij begeleid door professor Frank Lobbezoo, die samen met Vitadent een grote rol speelde bij de oprichting van ORANGEHealth. Arthur werkt op dit moment aan het onderzoeksprotocol. Als het klaar is zal de medisch-ethische commissie het beoordelen. De mondzorgpilots kunnen beginnen als het onderzoeksprotocol is goedgekeurd.

Meer dan vijf jaar geen tandartscontrole

Georganiseerde mondzorg in de thuiszorg ontbreekt. Dat heeft Arthur zelf ook ervaren: “Mijn eerste geriatrische cliënt was mijn opa. Toen hij in een verzorgingstehuis terechtkwam, bleek dat hij al meer dan vijf jaar niet naar de tandarts was geweest. De tandartspraktijk had gewoonweg geaccepteerd dat hij niet meer op controle kwam en schreef hem zonder overleg uit.”

“Ik vind het waardevol om te onderzoeken in hoeverre goed georganiseerde mondzorg in de thuiszorg bijdraagt aan de kwaliteit van leven.”

Arthur: “De verantwoordelijkheid voor zijn mondgezondheid lag op die manier volledig bij hem, terwijl hij al tweeënnegentig en volledig afhankelijk was van thuiszorg. Deze situatie baarde mij zorgen en ik wilde hem graag zelf onderzoeken. Toentertijd was ik nog in opleiding, dus ik werd hierbij geïnstrueerd door een tandarts van ACTA. Gelukkig bleek de mondgezondheid van mijn opa op orde te zijn. Hij had nergens last van en zijn kunstgebit zat nog steeds goed.”

“Behalve mijn opa zijn er meer zorgafhankelijke ouderen die stilletjes verdwijnen uit de tandartspraktijk”, vervolgt Arthur. “Pas als zij in de zorginstelling terechtkomen wordt dit opgemerkt. Uit onderzoek van Vitadent en ACTA blijkt dat veel van deze ouderen problemen hebben met hun gebit. Dit ervaar ik ook in de zorginstelling waar ikzelf werk. Ik ben vaak bezig met het verwijderen van tanden en kiezen, maar ik zou liever preventieve mondzorg willen bieden, zodat cliënten geen pijn hebben tijdens hun laatste levensfase. Daarom vind ik het waardevol om te onderzoeken in hoeverre goed georganiseerde mondzorg in de thuiszorg bijdraagt aan de kwaliteit van leven.”

“Ik kijk ernaar uit om met de mondzorgpilots te kunnen starten.”

Metingen

Arthur gaat de mondzorgpilots opzetten binnen de thuiszorg, aanleunwoningen en zorginstellingen. Een aantal klinische teams van Vitadent zal mondzorg verlenen aan de kwetsbare ouderen die daar wonen. Tijdens die behandelingen worden ook metingen gedaan. Er wordt gekeken naar de algemene mondgezondheid, kauwfunctie en kwaliteit van het speeksel. Op die manier kan Arthur analyseren of er daadwerkelijk verbeteringen optreden.

Arthur: “Care as usual” is het uitgangspunt bij de mondzorgpilots. Voor de cliënten betekent dit dat ze een normale behandeling krijgen, waar een paar extra metingen aan worden toegevoegd. Ze merken hier bijna niets van. Ik kijk ernaar uit om met de mondzorgpilots te kunnen starten.”

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.

dinsdag 21 mei
Belevingsdag mondzorg & dementie