19 oktober 2022

Een gezonde mond zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Daar dragen wij graag aan bij. Niet alleen door passende mondzorg te bieden aan zorgafhankelijke cliënten, maar ook door onze kennis te delen. Met eigen medewerkers, maar zeker ook met zorgmedewerkers, artsen en andere zorgprofessionals. Thalita Fredriksz, coördinator scholingen, vertelt in deze blog hoe zij haar enthousiasme en liefde voor het vak overbrengt.

Kennis van en liefde voor het vak overbrengen

Voor ik bij Vitadent terecht kwam, heb ik negen jaar in de reguliere tandheelkunde gewerkt, in verschillende disciplines. Al snel merkte ik dat ik het enorm leuk vind om mijn kennis van en liefde voor de tandheelkunde over te brengen. Toen ik in 2018 een vacature bij de Vitadent Academy zag, wist ik: dat is mij op het lijf geschreven! De Academy was net opgezet door Wim van der Torre, dus ik heb het vanaf dag één zien groeien. Als trainer bij Vitadent Academy is mijn belangrijkste taak het creëren van bewustwording over het belang van een goede mondgezondheid en de invloed die dit heeft op onze algehele gezondheid. Dit verband wordt namelijk niet vaak gelegd en dat is ontzettend jammer. Bovendien kun je, zoals Angela al schreef in haar blog, met goede mondzorg heel snel een groot verschil maken in het welzijn van een persoon.

Vragen stellen die tot denken aanzetten

Omdat ik zelf op de vloer heb gewerkt, weet ik met welke situaties je te maken krijgt. Ik weet waar zorgmedewerkers tegenaanlopen. Hoe bijzonder is het dan als je mensen kennis, tips en tricks kunt geven om mee aan de slag te gaan. Het is mijn missie om mensen bij te brengen waarom mondzorg zo belangrijk is en om dat zo enthousiasmerend mogelijk te doen. Naast dat ik dit bij zorginstellingen intern doe, geef ik ook workshops op beurzen. Zo staan we 1 november op de Gehandicaptenzorg Fair, hét kennisevenement voor iedereen actief in de Gehandicaptenzorg. Daar geef ik een workshop van drie kwartier, waarin ik vertel over het belang van goede mondzorg, de invloed daarvan op het welzijn van cliënten en hoe je de mondzorg kunt toepassen bij deze kwetsbare mensen. Op 5 november geef ik een pauze-workshop op de StandbyDag, het jaarlijkse evenement voor de tandarts-, preventie- en orthodontieassistent! Ik vertel bijvoorbeeld waarom ragers zo belangrijk zijn en wat er gebeurt met de rest van je lichaam als je niet poetst. Waarom vinden we het heel logisch om zelf elke ochtend en avond onze tanden te poetsen, en is dat niet meer zo vanzelfsprekend als we in een zorginstelling terechtkomen? Dat is mooi, vragen stellen die tot denken aanzetten. Ik zie mensen met vraagtekens in hun ogen binnenkomen en als ze weggaan zijn ze blij verrast en hoor ik dingen als: ik heb zoveel geleerd, wat zijn er veel dingen waar ik geen weet van had!

Training van eigen medewerkers

Bij de Academy zijn we ook verantwoordelijk voor de kennis van onze eigen medewerkers. Het zijn bijzondere doelgroepen waar we mee werken, die vragen om een andere benadering dan in een reguliere praktijk. Iedereen is in de reguliere mondzorg begonnen. Als je dan bij Vitadent gaat werken, moet je wel de nodige kennis hebben over onze kwetsbare cliënten. Dan heb ik het niet alleen over situaties in de mond die je tegen kunt komen, maar ook over hoe je mensen moet benaderen. Een deel van de trainingen doe ik zelf, maar als het op heel specifieke kennis aankomt, schakelen we experts in, zoals een GZ-psycholoog die gespecialiseerd is in dementie of een tandarts met veel ervaring in de gehandicaptenzorg.

Vitadent Academy heeft landelijk bereik

Sinds een half jaar is Willem Jan Oosterveen de manager van de Academy. Het is zijn taak om de Academy onder de aandacht te brengen. Onze scholing moet bereikbaar zijn voor iedereen, niet alleen voor eigen medewerkers en voor personeel van zorginstellingen waar we mee werken, maar ook voor andere zorginstellingen.

Meer weten?

Door kennis over goede mondzorg actief te delen, verbeteren we het welzijn van kwetsbare, zorgafhankelijke cliënten. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel naar 085 7500 470 of stuur ons een mailtje. We leren je graag kennen.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.