Goede mondzorg start bij adequate kennis. Via Vitadent Academy brengen we de kennis over mondzorg op peil. In onze trainingen gaan we in op het belang van mondverzorging en een goede mondgezondheid. We bespreken we wat we zoal tegenkomen in de mond van een geriatrische cliënt en gaan we praktisch aan de slag met de mondverzorging.

Welke vragen behandelen we?

Afhankelijk van het type deelnemers behandelen vragen als: waarom is goede mondzorg relevant? Wat is goede mondverzorging eigenlijk? Welke kennis over mondzorg is vereist? Welke belemmeringen zijn er in de praktijk? Hoe kan uitgestelde mondzorg leiden tot infecties of andere problemen? 

Voor welke groepen is Vitadent Academy bedoeld?

Vanuit onze Academy verzorgen we trainingen voor behandelend artsen, de zorgmedewerkers en aandachtsvelders: de stakeholders op het gebied van kennis en inhoud.

Behandelend artsen

Wanneer Vitadent het mondzorgdossier overneemt binnen zorginstellingen, is verslaglegging essentieel. Gekozen methodes en therapieën worden vrijwel altijd besproken met de specialist ouderengeneeskunde of behandelend arts. Deze specialist moet deze behandelingen accorderen. Vitadent heeft van meerdere specialisten terugkoppeling ontvangen dat hun kennis over mondzorg te beperkt is. De oorzaak hiervan ligt meestal bij de opleiding tot specialist, waarbij het onderwerp mondzorg slechts beperkt aan bod komt. Binnen de Vitadent Academy vullen we de ontbrekende kennis waar nodig aan en gaan we in op de samenwerking tussen behandeld arts en team Vitadent. De inhoud van de training wordt altijd op maat gemaakt. De voorkennis van de arts is hierbij leidend.

Zorgmedewerkers

In veel zorginstelling werkt het verplegend personeel met e-learningmodules op het gebied van mondzorg. Onze analyse toont aan dat deze modules maar zo’n 40% van de noodzakelijke kennis en vaardigheden behandelen. Daarom biedt Vitadent, aansluitend bij hoe deze doelgroep het liefste leert, praktische klinische trainingen aan. In zo’n klinische les behandelen we alle basisprincipes mondzorg en de bijbehorende handelingen. Hierbij maken we gebruik van foto’s, casussen en oefenmateriaal. Daarnaast hebben we het platform Vitadent E-learning ontwikkeld, specifiek gericht op de geriatrische cliënt in de setting van een zorginstelling. Slimme oefeningen, specifieke vraagstelling en herhalingen zorgen ervoor dat de informatie snel wordt onthouden.

Aandachtsvelders mondzorg

Binnen elke zorginstelling zijn vaak één of enkele medewerkers verantwoordelijk voor de kennis en inhoud op een specifiek terrein. We noemen deze medewerkers ‘aandachtsvelders’, waarbij functienamen als ‘kennishouder’ of ‘coördinator’ ook voor kunnen komen. Voor deze functie kan Vitadent Academy één of meerdere klassikale trainingen verzorgen. Hierdoor raakt kennis in een kort tijdsbestek wijdverspreid. Zowel theorie als vaardigheden vormen onderdeel van deze training. De training is er op gericht om uiteindelijk als adequaat kennishouder te functioneren binnen de zorginstelling.

Meer weten over Vitadent Academy? Neem contact op via 085 7500 470