27 juni 2022

Infecties in de mond zijn niet alleen vervelend in de mond. Ze beïnvloeden onze algehele gezondheid. In deze blog vertelt Wim van der Torre, geriatrisch tandarts en mede-oprichter van Vitadent, hoe belangrijk een goede mondgezondheid is voor ons hele lijf.

Vergaande gevolgen slechte mondgezondheid

Uit onderzoek blijkt dat infecties in de mond gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van een mens. Zo doet Prof. dr. Arfan Ikram een langlopend onderzoek onder ongeveer 15.000 deelnemers uit de Rotterdamse wijk Ommoord naar het voorstadium van Parkinson. Hij meent ook dat infecties in de mond de ontwikkelingssnelheid van Alzheimer kunnen beïnvloeden. Maar de medische gevolgen van een slechte mondgezondheid gaan verder. Infecties in de mond kunnen longontsteking veroorzaken en bijvoorbeeld de behandeling van diabetes ernstig verstoren, net als problemen met praten, slikken, kauwen en een slechte mondgeur. Ook bij hart- en vaatziekten worden relaties met slechte zorg voor de mond onderzocht. Dan hebben we het nog niet gehad over het risico op ondervoeding als gevolg van pijn bij het eten. Kortom: de negatieve gevolgen van slechte mondverzorging zijn groot, heel groot.

Kwaliteit van leven

Deze wetenschap is eenduidig: goede mondverzorging is erg belangrijk, voor de algehele gezondheid van de mens én voor de kwaliteit van leven. Aspecten als sociale en psychische factoren, met name het gevoel van waardigheid en zelfstandigheid, zijn een gevolg van goede mondverzorging. Ik schreef het al in een eerdere blog, maar liefst tachtig procent van de ouderen die binnenkomt bij een zorginstelling kampt met een matige of slechte mondgezondheid. Daar zijn allerlei logische verklaringen voor, maar dat neemt niet weg dat het heel vervelend is.

Mondverzorging moet onderdeel zijn van dagelijkse verzorgingsproces

De Gezondheidsraad schrijft in een rapport aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat het bewustzijn over het belang van de mondgezondheid moet worden verhoogd. Zorgmedewerkers en mantelzorgers moeten zich realiseren wat de gevaren van slechte mondgezondheid zijn en zich bewust zijn van het belang van goede mondgezondheid. Mondverzorging moet onderdeel worden van het dagelijkse verzorgingsproces. Actieve begeleiding in kennis en vaardigheden bij de zorgmedewerkers, mantelzorgers en management zijn initiatieven die daarbij kunnen helpen.

Trots

Wij zijn er dan ook enorm trots op dat wij mogen bijdragen aan een gezonde mond van onze oudere medemens. Voor anderen zorgen en helpen hun leven comfortabeler te maken, hoe bijzonder is dat? Ouderen genieten van de aandacht en ook zorgmedewerkers worden zich steeds bewuster van het belang van goede mondzorg en wat dat betekent voor de weerstand van hun cliënten. Dát is waar we het voor doen.

Meer weten?

Met het optimaliseren van de mondgezondheid dragen wij bij aan het welzijn van de cliënt. Wij ontzorgen zowel cliënten als mantelzorgers, zorginstellingen en verzekeraars. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel naar 085 7500 470 of stuur ons een mailtje. We leren je graag kennen.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.