2 juli 2024

Meneer Agic is al jaren de wettelijk vertegenwoordiger van zijn moeder, mevrouw Agic. Haar kwaliteit van leven is erg belangrijk voor hem. Hij vond het dan ook jammer dat er in de zorginstelling waar ze tot voor kort woonde vrijwel geen aandacht was voor haar mondgezondheid. Dit leidde er zelfs toe dat ze niet meer kon eten.

Ik regelde meteen een afspraak 

Inmiddels woont mevrouw Agic in De Elf Ranken van Stichting Laurens, waar Vitadent Mondzorg werkzaam is. “Toen ik over de mondzorg hoorde, regelde ik meteen een afspraak voor haar met de tandarts”, vertelt meneer Agic. Tijdens de eerste intake beoordeelde de tandarts de mondgezondheid van mevrouw Agic en concludeerde dat ze een kunstgebit nodig had. Meneer Agic ging hiermee akkoord: “Ik wist dat mijn moeder dit een goede oplossing zou vinden en plande de vervolgafspraken in.”

Angst voor de tandarts

Voordat mevrouw Agic haar kunstgebit kon laten aanmeten, waren er echter twee ingrijpende behandelingen nodig: het verwijderen van alle tanden en kiezen in zowel de boven- als onderkaak. “Deze ingrepen zouden zwaar zijn voor mijn moeder, aangezien ze altijd angst heeft gehad voor de tandarts”, vertelt meneer Agic. 

Narcose of plaatselijke verdoving?

De behandelaars van Vitadent gingen er daarom vanuit dat mevrouw Agic naar het ziekenhuis zou moeten, zodat de behandelingen onder narcose konden plaatsvinden. Toch besloten ze het eerst te proberen met een plaatselijke verdoving. Een behandeling in de eigen vertrouwde omgeving heeft altijd de voorkeur, want een verplaatsing naar het ziekenhuis is belastend voor kwetsbare ouderen.

Haar hand werd vastgehouden

Meneer Agic vertelt: “Tot mijn opluchting bleef mijn moeder kalm tijdens de behandelingen. De tandarts en tandartsassistente stelden haar gerust met vriendelijke woorden, forceerden niets en haar hand werd vastgehouden. Ik zag dat ze echt hun best deden om mijn moeder zo goed mogelijk te helpen. Daar was ik van onder de indruk.”

De volgende stap: weer kunnen eten

Mevrouw Agic herstelt momenteel van de behandeling en zal binnenkort haar kunstgebit ontvangen. “Ik kijk terug op een prettige samenwerking met Vitadent. Als de behandelaars niet zo goed hadden meegedacht, had mijn moeder nu nog steeds problemen met haar gebit”, aldus meneer Agic. “We wachten rustig af hoe het verder zal gaan, maar ik hoop dat mijn moeder uiteindelijk weer kan eten.”

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.