31 mei 2023

Eten is een geluksmoment, zeker voor oudere mensen die steeds afhankelijker worden van zorg. Zij kijken uit naar hun maaltijden; het zijn de hoogtepunten van hun dag. Om te kunnen genieten van eten, is goede mondverzorging belangrijk. Dit is echter niet altijd vanzelfsprekend en dat zorgt voor problemen in de mond. Daarom heeft Vitadent Mondzorg een passende oplossing ontwikkeld.

Steeds langer thuiswonen

Als oudere, zorgafhankelijke mensen gaan wonen in een zorginstelling waar wij werkzaam zijn, controleren we tijdens een intake hun mondgezondheid. Wij zien doorgaans dat deze cliënten veel problemen hebben in de mond. Hierdoor moeten onze mondzorgteams vaak intensieve behandelingen uitvoeren, zoals het vullen van gaatjes of het trekken van tanden en kiezen. Voor mensen op hoge leeftijd is dat een onwenselijke situatie.

De oorzaak van de problemen in de mond is dat ouderen ervoor kiezen om langer thuis te wonen, terwijl ze steeds afhankelijker worden van hulp. De taken van mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers breiden daardoor alsmaar uit en door een tekort aan tijd en kennis krijgt de mond vrijwel geen aandacht. Tandenpoetsen wordt regelmatig vergeten en protheses blijven jaren in de mond zitten. Ook vinden er weinig tandartscontroles plaats, omdat ouderen pijnklachten vaak niet meer kunnen uiten vanwege geestelijke achteruitgang.

Plan van aanpak voor mondzorg

Gelukkig heeft de minister voor Langdurige zorg en sport uitgesproken dat zij ouderen wil helpen om in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden, met een goede kwaliteit van leven. Om dit te bereiken stelde haar ministerie het WOZO-programma (Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen) op. Ook de mondzorg wordt hierin genoemd en daar zijn wij erg blij mee.

De minister wil dat voor de mondzorg een plan van aanpak wordt opgesteld. Dit plan moet bestaan uit adviezen voor de dagelijkse mondverzorging en een strategie om de mondzorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren.

Scholing voor mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers

Om hierbij te helpen bieden wij de scholing Mondzorg voor thuiswonende ouderen aan. Deze scholing is speciaal voor mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers. Wij willen deze mensen helpen, zodat ze zorgafhankelijke cliënten goede ondersteuning kunnen bieden bij de dagelijkse mondverzorging.

De deelnemers leren onder meer hoe de mond in elkaar zit, hoe je problemen in de mond voorkomt, hoe je omgaat met afweergedrag, welke mondaandoeningen er zijn en hoe je de mond goed verzorgt. Zo kunnen we samen de monden van thuiswonende ouderen gezond houden en hun welzijn verbeteren.

Wilt u meer weten over deze scholing? Meld u dan aan voor onze LinkedIn-pagina. Met

onze berichten houden wij u op de hoogte. Of u kunt zich direct aanmelden door een e-mail te sturen naar groei@vitadent.nl.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.