2 november 2022

Mandy Mphaphuli werkt sinds 2017 als tandarts bij Vitadent. Daardoor heeft ze soms met cliënten te maken die hun klachten niet of niet goed kunnen uiten. Dat vraagt om de nodige creativiteit en samenwerking. In deze blog vertelt ze hoe ze daarmee omgaat.

Onrust

Als tandarts in de geriatrie en gehandicaptenzorg kom je situaties tegen die je in een reguliere praktijk vrijwel niet tegenkomt. Veel cliënten kunnen niet goed aangeven of en waar ze pijn hebben, dan is het aan ons om dat te achterhalen. Soms is een cliënt heel onrustig. Als dat niet past in het gebruikelijke gedragspatroon, kan dat best eens veroorzaakt worden door pijn in de mond. Het is heel mooi om dan met alle disciplines samen – mijn collega’s bij Vitadent, maar ook met zorgmedewerkers, de arts of zelfs de psycholoog – uit te zoeken waar het gedrag vandaan komt en hoe wij de cliënt kunnen helpen.

Rustiger na tandartsbehandeling

Zo had ik onlangs een cliënt die opstandig gedrag vertoonde. Volgens de arts lag de oorzaak bij zijn te hoge suikerwaarden. Dat kan uiteraard, maar deze man had ook een kies die in zo’n slechte conditie was dat die eigenlijk getrokken zou moeten worden. Daarnaast had hij parodontitis, wat een wisselwerking heeft met de suikerwaarden van een cliënt. Ondanks dat deze man afwerend gedrag vertoont, kon ik het altijd goed met hem vinden. Ik mocht wel in zijn mond kijken, maar behandelen, dat was net een brug te ver voor hem. Tot hij een loszittende prothese had. Dat is natuurlijk heel vervelend. Toen mocht ik van hem wel mijn behandeling uitvoeren. Inmiddels is hij een stuk rustiger. Ik weet niet of zijn suikerwaarden ook lager zijn – het is heel moeilijk om deze man te prikken om zijn bloedwaarden te controleren – maar ik weet zeker dat de behandeling van zijn gebit een positieve bijdrage heeft geleverd. Hij is nu veel toegankelijker.

Pijn na CVA

Natuurlijk kan onbegrepen gedrag ook aan iets heel anders liggen. Zo heb ik een cliënt die al jaren een prothese draagt, zonder enige klachten. Sinds hij echter een hersenbloeding heeft gehad, vertoont hij onbegrepen gedrag. Hij geeft aan dat hij pijn heeft, maar niemand kan iets vinden. De zorgmedewerkers moeten voortdurend aanstaan voor hem, zodra hij geen aandacht krijgt, gaat hij bellen en roepen dat hij pijn heeft. Ik heb als tandarts vanuit mijn expertise zijn mond onderzocht en geen enkele aanwijzing gevonden dat hij pijn zou hebben. Hij geeft ook aan dat hij op andere plekken pijn heeft. In overleg met de arts, de zorgmedewerkers en de EVV’er hebben we moeten concluderen dat dit waarschijnlijk wordt veroorzaakt door schade aan de hersenen. Het is natuurlijk heel verdrietig dat je niets kunt doen, des te dankbaarder ben ik voor de momenten dat ik wel kan helpen.

Mooie puzzel

Mijn werk kan dus een echte puzzel zijn: waar begin je, met wie leg je contact om verder te komen en hoe kun je de cliënt verder helpen met zo min mogelijk belasting? Vaak kom je in je zoektocht op het terrein van iemand anders’ discipline, dan gaan we in overleg om tot een zo goed mogelijk behandelplan te komen. Hoe fijn is het om als tandarts te kunnen bijdragen aan een pijnloze en gezondere glimlach van deze kwetsbare mensen. Elke keer als dat lukt, geeft dat zo’n enorme voldoening. Het vraagt om een stuk creativiteit, maar samen komen we er wel.

Meer weten?

Met het optimaliseren van de mondgezondheid dragen wij bij aan het welzijn van de cliënt. Wij ontzorgen zowel cliënten als mantelzorgers, zorginstellingen en verzekeraars. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel naar 085 7500 470 of stuur ons een mailtje. We leren je graag kennen.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.

Belevingsdag mondzorg & dementie
Doe direct toepasbare kennis op over Mondzorg & Dementie. Meld je kosteloos aan.