3 oktober 2022

Met goede mondzorg kun je relatief eenvoudig een groot verschil maken in het welzijn van een persoon. In deze blog vertelt Angela Verduyn Lunel, Manager Business Development bij Vitadent, hoe een pijnvrije mond kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.

Goede mondzorg bevordert sociale contacten

Uit tevredenheidsonderzoek onder cliënten blijkt dat eten een belangrijk en sociaal moment van de dag is. In het verleden heb ik zelf ook interviews gehouden in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Mensen gaven het meest actief antwoord op vragen met betrekking tot eten. Dat gaat niet alleen over de smaakbeleving, maar ook over eten als sociale gebeurtenis. Ik denk dat we allemaal wel ervaren hoe fijn het is om met anderen te eten. Als je niet kunt eten, dan mis je een stuk genot wat het leven leuker kan maken. Maar een goede mondzorg gaat over meer dan alleen het voorkomen van pijnklachten en goed kunnen eten. Een gezonde mond voorkomt ook een slechte mondgeur. Een slechte mondgeur kan ervoor zorgen dat je eten niet smaakt en het kan zelfs mensen ervan weerhouden dicht bij je te komen. Vervelend als je je daarvan bewust bent, maar ook als je het je niet – meer – realiseert, heeft het de nodige gevolgen. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot een gebrek aan aanraking wat mensen letterlijk ziek kan maken. Een knuffel of een warme hand op je schouder, daar hebben we tenslotte allemaal behoefte aan.

Goede preventie voorkomt curatieve ingrepen

Hoewel de wetenschap eenduidig is – goede mondverzorging draagt bij aan de kwaliteit van leven – zien we ook dat zorgpersoneel niet altijd genoeg kennis heeft over de mond en het belang van een goede verzorging daarvan. Dat kan leiden tot ontstekingen of andere pijnklachten. Door te investeren in preventie en levensloopbestendige mondzorg kunnen we ingrepen voorkomen en dragen we bij aan kwaliteit van leven van onze doelgroep.

Mond als onderdeel van het lichaam

Met goede mondzorg kun je snel een verschil maken. Hoe mooi dat wij de kans krijgen zorgmedewerkers uit te leggen dat de mond en het gebit onderdeel zijn van het lichaam en dat een gezonde mond bijdraagt aan het welzijn van de cliënt?

Meer weten?

Met het optimaliseren van de mondgezondheid dragen wij bij aan het welzijn van de cliënt. Wij ontzorgen zowel cliënten als mantelzorgers, zorgmedewerkers, zorginstellingen en verzekeraars. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend met mij op via 06 82 76 71 36 of stuur me een mailtje.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.