30 november 2022

Ooit waren we in de veronderstelling dat de mond een eigen leven leidde binnen de gezondheidszorg. De mond bijt en kauwt en maalt ons eten fijn en dat is het. Toen de studie geneeskunde werd ontworpen, stonden de tandartsen op de kermis kiezen te trekken met een grote tang. Inmiddels weten we beter, maar toch vervult de mond nog steeds niet de rol die hij verdient. In deze blog vertelt Wim van der Torre, geriatrisch tandarts en mede-oprichter van Vitadent, welke invloed de mond heeft op zowel lichaam als geest.

De mond en de rest van het lichaam

Ontstekingen in de mond kunnen allerlei andere lichamelijke problemen versnellen, vooral bij oudere mensen. Inmiddels is bewezen dat Alzheimer zich sneller ontwikkelt bij iemand met allerlei chronische infecties in de mond. Het heeft ook invloed op ons afweersysteem. Voedsel wordt namelijk slechter verteerd als iemand een abces in de mond heeft. Bovendien zorgt de pijn ervoor dat iemand vermoeid raakt en niet fit is en dat heeft weer z’n weerslag op andere dingen in het lichaam. Zo zien we een duidelijke causaliteit tussen bijvoorbeeld de mondgezondheid en diabetes of longinfecties. Kortom, de pathologie in de mond en de rest van het lichaam heeft een direct verband.

De mond en de geest

De effecten van mondgezondheid gaan verder dan het lichaam alleen. We hebben allemaal weleens ervaren dat pijn in de mond ervoor zorgt dat we niet ons meest gezellige zelf zijn. Als we naar de geriatrie kijken, zijn de gevolgen nog veel groter, dan gaan we het echt over kwaliteit van leven hebben. Als je mondpijn hebt, en die door een aandoening niet kunt uiten, wordt de kwaliteit direct negatief beïnvloed. Bovendien daalt de zuurgraad in de mond bij chronische infecties, waardoor de smaakpapillen minder goed functioneren. Als je weet dat eten als geluksmoment wordt ervaren, kun je zelf de conclusies wel trekken. Als je fistels en abcessen in de mond hebt of je hebt al een jaar je kunstgebit niet uit de mond gehad en het slijmvlies eronder is ontstoken, dan is er van smaak al helemaal geen sprake meer. Eten wordt in die omstandigheden een ‘moetje’ en mensen kunnen ernstig vermageren en in het slechtste geval zelfs overlijden.

Kwaliteit van leven geriatrische cliënt

Ik heb het als geriatrisch tandarts al zo vaak gezien: als de mond goed functioneert en mensen goed kunnen eten, draagt dat echt bij aan de kwaliteit van leven van cliënten. Ontstekingen in de mond zouden we dan ook niet moeten accepteren.  Als wij de mond goed verzorgen – niet met moeilijke ingrepen, maar met de juiste, passende zorg – maakt dat zo’n groot verschil. Ik kan daar heel blij van worden. Je ziet iemand rustiger worden en weer genieten van het samen eten. Als we het over de mond hebben, hebben we het over lichaam en geest en dat gaat zoveel verder dan onze tanden en kiezen alleen.

Meer weten?

Met het optimaliseren van de mondgezondheid dragen wij bij aan het welzijn van de cliënt. Wij ontzorgen zowel cliënten als mantelzorgers, zorginstellingen en verzekeraars. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel naar 085 7500 470 of stuur ons een mailtje. We leren je graag kennen.

Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.