Goede mondzorg is heel belangrijk, ook – of misschien wel juist – voor kwetsbare mensen. Angela Verduyn Lunel, Business Development Manager bij Vitadent, vraagt zich in deze blog af waarom er dan toch zo weinig aandacht voor is in cliënttevredenheidsonderzoeken.
Tevredenheidsonderzoeken onder cliënten en patiënten
Bij eerdere werkgevers ben ik jarenlang verantwoordelijk geweest voor het uitvoeren van tevredenheidsonderzoeken onder cliënten, patiënten en medewerkers in verpleeg- & verzorghuizen, de gehandicaptenzorg en ziekenhuizen. Daarbij werd gebruik gemaakt van de Consumer Quality Index (CQ-index), een wetenschappelijk gefundeerde, gestandaardiseerde systematiek die zorgbreed kan worden ingezet om de ervaringen van patiënten en cliënten met de aan hen verleende zorg te meten. Niet zomaar een onderzoekje dus, maar een weloverwogen en geaccrediteerd onderzoek met als doel het bevorderen van de transparantie over prestaties van zorgaanbieders en zorgverzekeraars.
Nooit vragen over mondzorg
Zorgorganisaties mochten daar altijd zelf vragen aan toevoegen. Daar kwam van alles voorbij, van geloof tot hygiëne en van persoonlijke verzorging tot het kammen van de haren. Wat me nu met terugwerkende kracht is opgevallen, is dat er nooit vragen over de mondzorg werden toegevoegd. Komt de tandarts weleens bij uw vader langs of worden uw moeders tanden dagelijks gepoetst? Die vragen heb ik nooit voorbij zien komen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij zelf ook nooit heb afgevraagd of mijn oma’s tanden wel werden verzorgd in de zorginstelling waar ze verbleef. Pas toen ik overstapte naar Vitadent, viel bij mij het kwartje.
Duidelijk verband tussen de pathologie in de mond en in de rest van het lichaam
Zoals Wim van der Torre, geriatrisch tandarts en mede-oprichter van Vitadent, al schreef in een eerdere blog: een gezonde mond staat niet op zichzelf, maar is voor de hele gezondheid van de mens essentieel. We weten inmiddels al jaren dat er een duidelijk verband is tussen de pathologie in de mond en in de rest van het lichaam. Zo kan bijvoorbeeld een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. De gezondheid van de mond moeten we dus veel meer als onderdeel van de geneeskunde gaan zien. Vitadent helpt zorgverleners, mantelzorgers en management van zorginstellingen op weg.
Meer weten?
Met het optimaliseren van de mondgezondheid dragen wij bij aan het welzijn van de cliënt. Wij ontzorgen zowel cliënten als wettelijk vertegenwoordigers, zorgmedewerkers, zorginstellingen en verzekeraars. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel naar 085 7500 470 of stuur ons een mailtje. We leren je graag kennen.
Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.