Mondverzorging bij zorgafhankelijke cliënten is niet altijd makkelijk. Het vraagt geduld en creativiteit. ‘Wat werkt voor deze cliënt?’ is de vraag die centraal staat. Net iets voor Vitadent Academy om daarover mee te denken. De trainers staan zelf ook op de werkvloer en delen met passie handige tips en tricks.
Denken in mogelijkheden
Thalita Fredriksz weet: “De werkdruk voor zorgmedewerkers is hoog. Het valt haar op dat mensen geneigd zijn de focus te leggen op de dingen die niet lukken. “Dat merken wij zelf ook wanneer onze preventieassistenten op locatie zijn. De mondverzorging lukt bijvoorbeeld niet bij meneer, ‘want hij heeft er geen zin in vandaag’. De terugkoppeling is vaak negatief: ‘Het lukt niet, punt.’ Maar wat lukt wél? Laten we daar naar kijken.
“Als je dát doet, kun je daadwerkelijk veranderingen doorvoeren. Dan moeten we dus kijken naar wat wél lukt. Bijvoorbeeld: als iemand niet naar de wasbak kan lopen, breng je de wasbak naar hem toe. Gebruik nierbekkens of improviseer met twee bekertjes: een met water en een om in te spugen. Het gaat erom creatieve oplossingen te vinden en meer te denken in mogelijkheden.
Innovatie
Thalita blijft zich als coördinator scholingen ook zelf ontwikkelen. “Alles innoveert binnen de zorg en het onderwijs. We proberen daarop in te haken door te kijken hoe we die ontwikkelingen kunnen doorvoeren in onze scholingen. Ik verdiep me graag in verschillende werkvormen, leerstrategieën en motivatie. Ik vind het elke keer weer heel leuk om de vertaalslag te maken naar de groep mensen die ik voor me heb. Wie heb ik voor me, en hoe kunnen we de scholing voor hen zo leuk mogelijk maken? Hoe brengen we een onderwerp zoals mondzorg – dat niet altijd veel aandacht krijgt – in de picture? Wat zet deze mensen aan tot leren?”
Thalita merkt enthousiasme in de groep, en ook motivatie om dingen anders aan te pakken. “Zorgmedewerkers zijn échte doeners. Ze willen echt handvatten waar ze wat mee kunnen op de werkvloer. Door het concreet en tastbaar te maken, zie je mensen in beweging komen. Daarbij focussen we op samenwerking, omdat je dan altijd meer bereikt. Met elkaar meedenken in mogelijkheden binnen de beperkingen van cliënten doet wonderen.”
Bewustwording
Wat is een manier om het belang van mondverzorging duidelijk te maken? “Wij noemen het soms ‘vieze plaatjes’,” vertelt Thalita Fredriksz enthousiast. “We hebben dus foto’s waarop je een aantal onverzorgde monden ziet. Die foto’s zijn bedoeld om bewustwording te creëren: dit kan ook gebeuren in jullie zorginstelling als je geen aandacht besteedt aan de mond. Dat is altijd even confronterend. Dan zie je zorgmedewerkers schrikken, en ze vragen zich af hoe dit kan gebeuren. Vragen stellen is altijd goed, want dat creëert nieuwsgierigheid. Dan kunnen we vertellen over de risico’s die kleven aan een verminderde mondhygiëne.”
Betere mondzorg door samen te werken
“Mogelijkheden vinden lukt alleen met elkaar. Door ons vernieuwde scholingsaanbod, waarin we meer de focus leggen op praktische oefeningen en het bewust beleven, willen we zorgen voor meer succesmomenten. Door elkaar te ondersteunen, houden we de monden van onze cliënten gezond.”
Vul hier uw e-mailadres in en u wordt automatisch op hoogte gehouden van onze nieuwste blog post.